tiistai 27. helmikuuta 2018

Vadelma-suklaakakku keksipohjalla ja suklaavalumalla

Olen tehnyt kakkuja jo useamman vuoden. Yleensä teen kakut ns. näppituntumalla, harvoin mittailen mitään enää kovin tarkkaan. Niin monta kakkua on tullut tehtyä, että osaa jo ajatella missä suhteessa laittaa mitäkin. 

Minulta tilattiin keksipohjainen kakku, makuina vadelma ja suklaa. Jälleen tein kakun näppituntumalla ja ai että, tuli kyllä niin herkulliset mousset. Voisi sanoa, että täydelliset, ainakin minun makuuni. En yleensä kirjoita ylös millasilla suhteilla laitoin mousseen mitäkin, mutta nyt on kyllä pakko kirjoittaa ylös. Sitä unohtaa nopeasti, mitä kaikkea siihen tulikaan laitettua ja kuinka paljon ja mikä yhdistelmä toimii ja mikä ei. Siksi tässä tulee nyt ohjeeni vadelmamousseen ja suklaamousseen. 

Tilattu kakku tuli n.10 hengelle eli pikkuinen kakku, ainekset tuplaamalla saa tietenkin isomman kakun, mutta tällä ohjeella tulee pikkukakku.

Pohjan tein digestivekekseistä.
Hienonsin noin puoli pakettia keksejä sauvasekoittimella. Sulatin n.50g voita ja sekoitin sen kekseihin ja painelin seoksen vuokaan tiiviisti. Käytän irtopohjavuokia, ilman sitä pohjaa. Kokoan kakut aina suoraan kakkualustalle, näin kakkua ei tarvitse siirrellä vuuanpohjalta alustalle.

Vadelmamousse
1 prk valio viola vadelma-tuorejuustoa
Vajaa 1 prk dronningholmin vadelma täyttistä (tässä on hyvä vadelman maku eikä lainkaan niitä inhottavia siemeniä, jotka jäävät hampaiden väliin)
2dl kermaa (vispi tai kuohu)
3kpl liivatelehtiä
Tilkka mehua
Pari tippaa punaista elintarvikeväriä

Aloitan moussen tekemisen aina sillä, että kokoan kaikki ainekset pöydälle. Jääkaapista otetut tuotteet avaan, jotta ne hieman lämpenisivät huoneen lämmössä. Liivatetta sisältävissä mousseissa on tärkeää, että ainekset olisivat keskenään samanlämpöisi, ei jääkaappikylmiä. Liian kylmät ainekset jähmettävät liivatteen liian nopeasti ja tuloksena on mössö liivateklimpeillä, joka ei hyydy. Muista siis ottaa jääkaapista kaikki tarvitsemasi ainekset huoneenlämpöön ja avaa ne. 

Kun kaikki ainekset on koottu pöydälle, vatkaan ensimmäisenä kerman. Kerma vatkautuu parhaiten kylmänä. Vatkauksen jälkeen sen voi jättää huoneenlämpöön odottamaan. Vatkasin kerralla kummankin moussen kerman eli 4dl. Jos moussemäärän tuplaa, on kermat hyvä vatkata erikseen. Olen huomannu, että jos koittaa vatkata kovin suurta määrää kermaa kerralla, se ei meinaa millään vatkautua kunnolla.

Laitan liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Seuraavaksi laitan toiseen kulhoon tuorejuuston ja vatkaan sitä sen verran, että se notkistuu. Lisään täyttiksen ja sekoitan sen tuorejuuston kanssa yhteen.

Otan pehmenneet liivatteet vedestä, valutan isoimman osan vedestä pois liivatteista. Laitan liivatelehdet mukiin ja lisään pari rkl mehua. Laitan mukin mikroon ja lämmitän sitä 10sekuntia kerrallaan. Kun liivatteet ovat liuenneet kokonaan otan sen pois mikrosta. Liivatemehuseos ei saa olla kiehuvan kuumaa, sillä silloin se on huomattavasti kuumempaa kuin tuorejuusto-täyttisseos. Jos liivateseos pääsee liian kuumaksi, odota hetki että se hieman jäähtyy.

Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuusto-täyttisseokseen, samalla kokoajan sekoittaen. Tässä kohtaa yleiskone on oiva apuväline, mutta onnistuu tämä sähkövatkaimellakin. Lisäsin vielä pari tippaa punaista elintarvikeväriä, jotta moussen väri olisi enemmän vadelma kuin marjapuuro. Jos kakkuun tulee kreemi- tai kermakuorrute, en lisää väriä, mutta nyt mousse jää näkyviin joten värjäsin sen kauniin väriseksi.

Lopuksi lisään puolet vatkaamastani kermasta pienissä erissä moussemassan joukkoon. Loppu kerma menee suklaamousseen.
Sitten vain mousse vuokaan, keksipohjan päälle.
Kakkumousseohjeissa on usein laitettu myös sokeria. Minä vähennän usein määrää reilusti tai jätän sen kokonaan pois, kuten tässä moussessa. Vadelma täyttis on niin makeaa, ettei se tarvitse lisättyä sokeria. En halua että mousset ovat äklömakeita, makeita saavat olla mutta ei niin että hampaat sulavat suuhun.

Suklaamousse
1 prk valoi viola suklaa-tuorejuustoa
150g tummaa leivontasuklaata (rainbow)
2dl kermaa (vispi tai kuohu)
2 rkl vaniljakreemijauhetta
Aloitin sulattamalla suklaan vesihauteessa. Kun kaikki suklaa on sulanut, otan kulhon pois vesihauteesta.
Laitoin tuorejuuston kulhoon ja notkistin sen. Tämä tuorejuusto ei ole minun makuuni pelkiltään, mutta moussessa se toimii. Lisäsin sulan suklaan ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon, samalla koko ajan sekoittaen (joko yleiskoneella tai sähkövatkaimella). Tämä suklaamousse ei tarvitse liivatetta, suklaa hyydyttää moussen.
Lisäsin vatkatun kerman pienissä erissä, kokoajan sekoitellen. Tähänkään en laittanut erikseen sokeria, suklaa on itsessään niin makeaa. Lisäsin kuitenkin pari rkl vaniljakreemijauhetta, kreemijauhe tekee moussesta jämäkämpää ja makeuttaa sen verran ettei mousse ole kitkerää.
Sitten vain tämäkin mousse vuokaan. 

Huomasin että olenkin tehnyt mousset eri järjestyksessä eli ensin suklaa ja sitten vadelma, mutta sillä ei nyt ole mitään väliä makuun. Voi tehdä kummassa järjestyksessä tahansa. Minä tein ensin suklaan ja sitten vadelman, jotta suklaavaluma erottuisi mousseista paremmin.

Suklaavaluma
150g suklaata (fazerin sininen)
1dl kuohukermaa

Suklaavaluma tehdään kun kakku on hyytynyt jääkaapissa vähintään 4 tunnin ajan. Minä teen yleensä kakun edellisenä päivänä ja valuman tarjoilupäivänä.
Suklaavaluman tein seuraavasti. Laitoin kerman ja paloitellun suklaan kallitaan ja lämmitin niin kauan että suklaa suli kerman joukkoon. Seosta on hyvä sekoitella säännöllisin väliajoin. Kannattaa lämmittää sen verran miedolla lämmöllä ettei seos ala kiehua tai pala pohjaan.
Annoin suklaaseoksen jäähtyä hetken, liian liru seos valuu liian nopeasti pois kakun pinnalta ja on sitten pitkin pöytää (tästäkin on kokemusta).
Tein ensin varsinaiset valumat kakun sivuun. Valutin reunaan lusikan avulla valumat. Kun valumat oli tehty, lisäsin suklaaseosta myös kakun pintaan, niin että se peitti pinnan kokonaan.
Annoin suklaavaluman jähmettyä jääkapissa ja lisäsin tekemäni sokerimassakoristeen, marengit ja marjat kakun päälle.









2 kommenttia:

  1. Kokeiluun! (: mitä tuo dronningholmin vadelmatäyttis on? 😜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelmatäyttis on ikään kuin hilloa (löytyy kaupasta hillohyllystä), niitä on muistaakseni saatavilla kolmea makua: sitruuna, mustikka ja tämä vadelma. Minä olen testannut vain tuota vadelmaa ja olen tykästynyt siihen, maku on hyvä ja iso plussa tulee siemenettömyydestä.

      Poista