sunnuntai 19. marraskuuta 2017

DIY-vinkkejä lasten kanssa

Tehtiin lasten kanssa isänpäivälahjaksi ihana tyynyliina, kangasvärien avulla ja söpöt kortit, lasten käden- ja jalanjälkiä hyödyntäen.
Isänpäivä oli ja meni, mutta nämä ovat mielestäni oivalliset lahjaideat myös jouluksi vaikka isovanhemmille tai kummeille.


Ostin kaupasta ihan tavallisen valkoisen puuvillaisen tyynyliinan ja paikallisesta käsityötarvikeliikkeestä, Pienestä Nappipuodista, mustaa kangasväriä. Tyynyliinan pesin, jotta väri ottaisi varmasti siihen kiinni.

Kirjoitin tietokoneella haluamani tekstin ja tulostin sen. Piirsin kirjainten ääriviivat kontaktimuoville permanenttitussilla (oikealle puolelle, nurjalle jos kopioi niin pitää muistaa tehdä peilikuvana). Sitten leikkasin kirjaimet irti askarteluveistessä. Tekstin voi toki tehdä ihan vapaallakädelläkin, mutta minä en halunnut ikuistaa harakanvarpaitani tyynyliinaan, joten piirtin tekstin mallista.

Seuraavaksi irroitin kontaktimuovin tauskapaperia hiukan yhdestä kulmasta. Kohdistin tekstin tyynyliinaan haluttuun kohtaan ja kiinnitin kontaktimuovin, pikkuhiljaa tauskapaperia pois vetäen ja kontaktimuovia samalla tarkasti kiinni painellen.

Kun kontaktimuovista tekemäni sabluuna oli kiinni tyynyliinassa, töpöttelin mustaa elintarvikeväriä superlonipalasella. Tyynyliinan sisään on hyvä laittaa vaikka sanomalehti, näin väri ei pääse siitä läpi ja sotke tyynyliinan toista puolta. Kun väri oli hiukan kuivahtanut, poistin sabluunan varovasti. Värin kuivuttua kokonaan, silitin sen vielä kangasvärin ohjeen mukaan kiinni.

Sitten olikin lasten aika tulla kuvioihin mukaan. Ensiksi rasvasin lasten kädet perusvoiteella, näin kangasväri ei jämähdä ihoon kiinni eikä väristä imeydy niin helposti ihoon mitään ylimääräistä. Rasvauksen jälkeen lasten kädet töpöteltiin superlonipalojen avulla mustaan kangasväriin ja kädenkuvat painettiin tyynyliinaan. Tämä vaihe oli huomattavasti nopeampi kuin kirjainten tekeminen, meillä meni kahden lapsen kanssa ehkä 10min. Musta väri lähti todella helposti irti lasten käsistä, ei tarvinut edes hinkata, pelkkä pesu käsisaippualla riitti.

Kädenjälkien kuivuttua silitin nekin kiinni. Valmista. Minusta lopputulos on suloinen, oikein onnistunut. Lapsista oli hauskaa kun isi vertaili omaa kättään heidän kädenjälkiinsä, kuinka isin käsi ei olisi edes mahtunut tekstin ympärille kokonaan.


Kortin teimme lasten jalanjäljistä. Ruskeaa askartelumaalia vain jalanpohjaa (jalanpohjankin voi rasvata ennen maalin laittoa) ja jalka askartelukartongille. Sormenjäljistä tuli vielä korvat ja töpöhäntä jalanjäljelle ja näin valmistuivat kaksi suloista nallea.

Tämänhän voisi toteuttaa myös joulukortti-ideana, joko nalleina tai pupuina. Pupuille voisi tehdä korvat painamalla lapsen koko sormenjäljen, ei vain sormenpäätä niin kuin nalleissa.


Pappa sai isänpäivänä hirvikortin. Hirvenpää on lapsen jalanjälki ja sarvet kädenjäljistä. Tästäkin saisi jouluisen jos tekisi hirven sijaan poron, vaikka Petteri Punakuonon. Vaihtaa vain värit poroon sopiviksi ja laittaisi punaisen nenun.


Minusta on ihana tehdä lasten käsien- ja jalkojenjäljistä kortteja, niistä on sitten myöhemmin kiva katsella kuinka pikkuisia ne ovatkaan olleet.

1 kommentti: