keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Meidän 4-vuotias

Kesällä Senni täytti 4-vuotta!
Neljävuotiaana hän on omatoiminen, tanssivainen, iloinen ja rakastettava kaunis pieni tyttönen.


Hän nukkuu pääsääntöisesti päiväunet. Iltaisin hän menee hyvin nukkumaan omaan sänkyynsä, mutta aamuyöstä kömpii usein viereen.

Tyttö on omatoiminen ja hän haluaa pärjätä ilman apua. Hän saattaa hermostua jos menen neuvomaan tai auttamaan väärässä kohtaa, heh.
Napanuoraa venytetään selkeästi. Uusimpana ovat yökyläilyt. Senni on vauvasta asti yökyläillyt minun vanhempieni luona, mutta nyt hän on ollut myös Mummilla ja serkkutytöllään yökylässä. Kummassakaan paikassa äitiä ei ikävöity ja sen hän kertoi ylpeästi minulle. Kovin innokkaasti hän olisi menossa yökyläilemään kaikille tutuille.  Onneksi äidin syli ja läheisyys silti kelpaavat vielä.

Vaikka äitiä ei juurikaan enää ikävöidä, niin monia muita asioita kyllä. Kun meillä on vieraita ja he lähtevät kotiin, ulko-oven sukeuduttua kertoo tyttö jo ikävöivänsä heitä.
Erilaisia kivoja paikkoja myös ikävöidään esim. metsää, kylpylää ja hoploppia. Kevättalvella ikävänkohteena oli järvenjää, kun kerroimme sen sulavan pian pois. Välillä huvittaa ihan kun hän ikävöi ihan hupsuja asioita.


Kyselin hieman tytöltä itseltään millainen hän on, tässä hänen vastauksensa ja minun mietteeni niiden perässä.

Mikä sinun nimesi on?

Senni

Montako vuotta olet?

Nejjä

Keitä sinun perheeseesi kuuluu?

Äiti, isi ja Viima (Vilma)

Ketkä ovat kavereitasi?

Sanni, Nelli, Anton, Viimei (Vilmeri), Tea, Nella ja kaikkia muita

Mitä tykkäät tehdä?

Mennä puuhamaahan ja tivoliin. Kotona tykkään leikkiä frozenmekolla.

Prinsessaleikit ovat edelleenkin mieluisia, samoin kotileikit. Teekutsuja ja ravintolaleikkejä tyttö tykkää myös leikkiä paljon. Päivääkään ei taida mennä ilman, ettei tyttö tanssisi. Hän pitää myös palapeleistä, legoista ja lautapeleistä, erityisesti muistipeleistä.
Kirjoista lemppareita tällä hetkellä ovat etsintäkirjat, joiden kuvista pitää osata etsiä erilaisia asioita. Aakkoskirjoja hän jaksaisi lukea loputtomiin.
Aakkoset kiinnostavat nyt hurjasti. Hän kyselee esimerkiksi kauppojen kylteistä, mitä kirjaimia niissä on. Numerot kiinnostavat myös, mutta kirjaimet menevät tällä hetkellä niiden edelle.

Hän tykkää myös hääriä keittiössä kanssani, ruokaa laittaen ja leipoen. Metsäretket ovat mieluisia, hän pitää maisemien ihailusta.
Eläimet kiinnostavat myös paljon. Tyttö kyselee päivittäin erilaisista eläimistä jos jonkinlaista, erityisesti häntä kiinnostaa mitä mikin eläin syö. Eläinten poikaset aiheuttavat usein "voooi kuinka suloinen"-reaktion, samoin kuin vauvatkin.
Vauvojen hoivaaminen kiinnostaa selkeästi. Uusinta serkkuvauvaa hän pitelee mieluusti sylissään ja jos vauva sattuu itkemään, kantaa tyttö kaikki hänelle itselleen mieluisat lelut vauvalle " tässä vauva, sinä saat leikkiä näillä". On hän myös sanonut että meillekin pitäisi tulla vauva ja pohtinut, että mistähän niitä saisi. :D
Eilen hän kertoi minulle ja isälleen "sitten aikuisena minun masussani on vauva, mutta en vielä tiedä mikä sen nimeksi tulee".

Mitä harrastat?

Voimistelu on mun harrastus ja muskaji

Muskari on ollut harrastuksena jo vauva-ajoilta asti. Voimistelu alkoi tänä syksynä ja hän nauttii siitä selvästi. Musikaaliselle ja tanssivaiselle lapselle nämä harrastukset ovat olleet nappivalinta. 

Mistä ruuasta pidät?

Makalonivellistä ja pinaattiletuista

Jos kysyn, mitä syötäisiin iltapalaksi on vastaus hyvin usein makaronivelli.
Pinaattiletut uppoavat aina, valmistinkin niitä viimeksi ison kasan, kaurajauhoilla tehtynä.
Kasvissosekeitot ja pastaruuat uppoavat myös hyvin.

Mistä ruuasta et pidä?

Heenekeitosta ja puolukkahillosta

Jep, hernekeitto ja puolukkahillo ovat inhokkeja. Aikalailla kaikki muu meneekin.

Millainen olet?

Vaalea tyttö.

Hih, jos ulkonäöllisesti ajatellaan niin kyllä, hän on vaalea tyttö. Hiukset ovat kasvaneet jo hurjan pitkiksi, hiukan ne näyttävät taipuvan. Taitaa tyttö periä minulta luonnonkiharat.
Hän kasvaa pituus- ja painokäyrillä tasaisesti 0-käyrällä, niin kuin on aina tehnyt. Vaatteet ovat 104/110. Housuissa saa olla jo 110/116. Senni on vasenkätinen.

Missä olet taitava?

Voimistelussa

Hän on motorisesti taitava. Johtunee siitä, että hän tanssahtelee aina kuin vai voi. Kesällä hän oppi ajamaan polkupyörällä ilman apupyöriä.
Uhkarohkea hän ei ole. Hän harkitsee hyvin tarkkaan liikkeensä, ei etene päätä pahkaan.
Vielä vuosi sitten hiekkalaatikonreunalta hyppäämiseen tarvittiin äitiä kädestä kiinni pitämään. Nyt rohkeutta on tullut huimasti ja esim. metsässä kiivetään ja hypitään kiviltä.
Sorminäppäryyttä myös löytyy. Hän osaa sulkea vetoketjut, käyttää veistä ja haarukkaa ja solmia kylpytakin vyön.

Hän on taitava mätsäilemään värejä. Pompulat valitaan aina sopimaan päivän asun väreihin ja iltapuurolautasen hän toivoo olevan saman värinen kuin hänen yöpukunsa. Hänen värisilmänsä on aika tarkka ja tämän ovat muutkin huomanneet. Täytyy varmaan myöntää, että tämä mätsäily on minulta opittua, heh.

Mitä haluaisit oppia?

Kävelemään käsillä

Tytöt haaveet uusien asioiden oppimisen osalta ovat aikalailla liikunnallisia. Juurikin tuo käsilläkävely, mutta myös takaperinkuperkeikasta on ollut puhetta.

Kirjaimet ovat nyt hyvin kiinnostavia ja niitä hän osaakin jo hurjan määrän.
R-kirjain ei tule vielä puheessa, vaikka sanavarosto on päiväkodin mukaan laaja. Ärrää on nyt harjoiteltu leikinomaisesti. Myös L-kirjain muuttuu joissakin sanoissa J-kirjaimeksi, mutta nyt osaa aika hyvin jo vaihtaa sen L:ksi jos asiasta sanoo, esim lamppu eikä jamppu.


Mikä sinusta tulee isona?

Pinsessa

Hänhän on jo meidän prinsessa. 

Mitä töitä haluaisit tehdä isona?

Tanssia ja olla oikea poliisi ja joulupukki ja olla aikuinen

Tanssiminen ja poliisi vilahtelevat haaveissa tasaisesti, mutta nyt hän on puhunut jo hyvin pitkään haluavansa mennä töihin käsityötarvikeliikkeeseen, jossa minä olin alkuvuodesta töissä.
"Voi kun minä kasvaisin nopeasti aikuiseksi. Sitten minä voisin ommella ja mennä Nappipuotiin töihin."

Päättäväisenä tyttönä hän on siis päättänyt menevänsä töihin Nappipuotiin, ei hakevansa vaan menevänsä. Toivon että tämä määrätietoisuus, uskaliaisuus olla oma itsensä ja kyky kertoa mielipiteensä, säilyisivät tytöllä läpi elämän. Elämä on hitusen helpompaa kun osaa olla kohtelias ja ystävällinen, mutta muistaa myös itsensä ja omat tarpeensa, kun ei ole liian kiltti. Toivon että hänen iloinen elämänasenteensa säilyisi ainiaan. Kultaseni, pysy juuri tuollaisena kuin olet, omana itsenäsi! ❤


Tällaiset terveiset saimme 4v neuvolakorttiin:
Reipas tyttö, hienosti tekee tehtäviä. Kasvu tasaista. vas.kätinen. Terveenä pysynyt. D-vit ja maitotuotteet käytössä! 
Motoriset taidot todella hienot!

Valokuvat Janne Laaksonen, https://www.kuvaajanne.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti