sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Tuoksusi satuttaa

"Tule ja löydä uusi tuoksusi kevääseen!"
Tämänkaltaiset myyntilauseet saavat minut rientämään aivan päinvastaiseen suuntaan.

En oikein tiedä miksi, mutta tuoksut aiheuttavat nykyään yhä useammin ja herkemmin migreenin. Tilanne on jo niin hankala, että se haittaa ihan tavallista arkeakin.

Tässä pari esimerkkiä: olimme kassajonossa, taaksemme tuli nuori mies joka tuntui uivan parfyymissa. Oli pakko mennä pois ja vaihtaa toiseen kassajonoon.
Samoin kotitalomme hississä pidättelen usein hengitystä, kun sillä on mennyt juuri joku joka on suihkinut itseensä hajuvettä.
Töissä joidenkin asiakkaiden jälkeen on pakko avata ulko-ovi, jotta hajuveden hajut lähtisivät pois. Asiakkaat palevelen loppuun asti, vaikka heillä olisikin tuoksua, totta kai. En anna sen näkyä, kuinka paljon heidän tuoksunsa tekee pahaa. Heidän lähdettyään tuuletan myymälää hetken ja joskus on pakko ottaa burana kun särky tekee jo tuloaan. Aina ei buranakaan auta ja seurauksena on migreeni.

En osaa sanoa, mikä ainesosa laukaisee migreenin tai millainen tuoksu on pahasta ja mitä kestän. Tunnistan kyllä hajuista miltein heti, kun vastaan tulee kohtauksen aiheuttava tuoksu.
Keinotekoiset hajut laukaisevat usein kohtauksen, näillä tarkoitan hajuvesiä, tuoksullisia pesuaineita, tupakkaa ja kaikenlaiset muut myrkyt ja tökötit. 

Tosin nyt olen huomannut, että jotkin kukatkin aiheuttavat kohtauksen voimakkaalla tuoksullaan. Se onko haju minusta hyvä vaiko paha, ei ole yhteyttä migreeniin. Useimmat hajuvedet tuoksuvat minusta miellyttävälle, mutta pääni ei vain pidä niistä.
Kerran eräs asiakas pahoitteli kun oli tullut juuri tallilta ja "haisi" lehmälle. Minua tämä ei haitannut pätkääkään, haju ei aiheutanut migreeniä. Joten jos minulta kysytään, haise ennemmin lehmänläjälle kuin hajuvedelle.

Itse olen luopunut hajuvesistä nyt kokonaan. Sinnikkäästi kokeilin pidemmän aikaa käyttää tuoksuja. Ensin pienen suihkaisun ranteeseen, sitten suihkaus ilmaan ja sen läpi kävely. Kun pienikin määrä tuoksua aiheutti migreenin, päätin luopua siitä kokonaan. Ei auta muu kun oma kroppa laittaa vastaan, silloin sitä on kuunneltava.

Nyt pohdin, luopuisinko myös hajustetuista pyykinpesuaineista ja tuoksullisesta kosmetiikasta ja shampoista yms.
Toisaalta mietin, että olisiko hyvä pitää edes jonkinlainen altistuminen tuoksuille jäljellä, ikään kuin siedätyshoitona. Tiedä sitten mikä olisi järkevintä.

Onneksi esim. pullantuoksu ei aiheuta kohtausta, se olisi jo itkun paikka! Olisi kamalaa jos kaikki tuoksut aiheuttaisivat kohtauksen! Leivonnaisten ja ruokien tuoksuista voin sentään yleisimmin nauttia ilman, että niistä aiheutuu migreeniä.

Migreenini oli jokin aika sitten aika hyvin hallinnassa, ei ole enää.
Estolääkityksestä huolimatta migreenini on taas pahentunut. Se saattaa alkaa jostain tuoksusta, auringonvalosta, stressistä ja eniten olen huomannut hormonitasapainon heittelyn aiheuttavan monia päiviä kestävän migreenin, pahimmillaan jopa viikon tai kahden. Tai eniten migreeniä taitavat aiheuttaa nyt tuoksut, mutta ne saan yleensä lääkkeillä hallintaan, toisin kuin hormonitasapainonheittelyn aiheuttaman migreenin.

Toissa viikolla olin taas popsinyt buranaa monta peräkkäistä päivää. Olin töissä ja rahastin asiakasta, kun huomasin että oikeasta silmästä lähti osittain näkö, en nähnyt kassan näppäimistä kaikkia. Asiakkaan lähdettyä menin takahuoneeseen ja istahdin hetkeksi alas. Sitten alkoivat auraoireet, silmissä aaltoili ja väreili valoja, sahalaitaa meni sinne tänne ja vilkkuvia valoja näkyi ikään kuin ropeleina. Tässä vaiheessa riensin ottamaan kohtauslääkkeen. Menin takaisin istuskelemaan, josko kohtaus helpottaisi. Työnantajanikin kyseli vointia ja käski ottamaan nyt ihan rauhassa ja huilimaan.
Hetkenpäästä olo alkoi helpottaa, näkökyky palasi normaaliksi. Päätin palata myymälän puolelle.
Minun tuurillani myymälään saapui asiakas, joka oli laittanut jotain tuoksua josta pääni ei pitänyt. Alkoi särky!
Enää en voinut ottaa lisää lääkkeitä, saatoin vain toivoa, että ottamani komiolääke veisi kivun pois.
No eipä vienyt. Kipu vain paheni ja tuli huono olo. Työpäivän jälkeen koitin nukkua ja saada sillä kivun pois, ei auttanut. Nyt aikaa oli kulunut pari tuntia, otin uuden kohtauslääkkeen. Odotin taas, että lääke auttaisi, ei auttanut. Aloin olla jo kovin väsynyt ja turhautunut jatkuvaan kipuun. Päätin mennä päivystykseen, jos saisin sieltä avun. 

Lääkäri sanoi, että näin vahvoilla oireilla tiputus olisi nyt tarpeen.
Minut laitettiin tippaan ja sain lääkecocktailin kipu-, pahoinvointilääkettä ja jotain kortisonin tapaista lääkettä suoraa suoneen.
Lääke vie pahimman kivun pois. Olo tiputuksen jälkeen oli outo, tokkurainen ja haalea särky oli vielä jäljellä. Pahin saatiin onneksi laantumaan ja lähdin omasta tahdostani kotiin, jotta saisin Sennin taas kotiin.

Vielä seuraavanakin päivänä oli hönttiolo ja kipu tuntui jos päätä liikautti liian nopeaan ja esim kenkiä solmiessa, kun pää oli alaspäin. Monta päivää oli vielä kumma fiilis, kai siitä kaikesta lääkemäärästä. Tuntui kuin päässä olisi painetta, usvaa/sumua, huippasi helposti ja tietynlaiset liikkeet saivat vihlovaa särkyä aikaan. Onneksi sen pahempana migreeni ei sillä kertaa palannut.

Jos totta puhutaan, niin koko ajan pelottaa että kipu palaa taas. Kipu vetää niin voimattomaksi, turhauttaa, lannistaa. Mitä enemmän pelkään migreenin tulevan, sitä herkemmin se tulee. Kamalaa vältellä jatkuvasti erilaisia ärsykkeitä, jotka saattavat mahdollisesti aiheuttaa kohtauksen.

Viimeksi kun juttelin lääkärin kanssa migreenistä, oli hän sitä mieltä, että kaikki mahdollinen on nyt tehty. Tämä oli aikaa kun estolääkitys oli vasta aloitettu ja se auttoi vielä hyvin. Ajattelin silti varata ajan lääkäriin, jospa lääkitystäni voitaisiin vielä miettiä uusiksi tai keksiä muita keinoja, jolla välttää migreeni.

Ne joille tuoksut eivät aiheita mitään ikäviä oireita tai kohtauksia, eivät ehkä osaa edes ajatella mitä ne saattavat muille aiheuttaa. Minä en ota askelta taakse päin siksi, että tuoksusi olisi mielestäni pahanhajuinen, vaan siksi että välttäisin kivun. Monet hajuvesistä tuoksuvat minustakin hyvältä, mutta se ei paljoa lohduta siinä vaiheessa kun lamaannuttava kipu iskee.

Voin kun pääsisin tästä kurjasta vaivasta eroon. Voi kumpa ihmiset eivät lotraisi tuoksuja litratolkulla itseensä, se helpottaisi jo kummasti.


"Sotkunpotkun"
Sennin tekemä hieno, kaunis ja värikäs maalaus.
Välillä oman pääni voisi nimetä samoin, sotkunpotkun.Satuttavatko tuoksut sinuakin 
tai tunnetko jonkun jota ne satuttavat?

8 kommenttia:

 1. Voi ei. :(
  Migreeni on niin inhottava. Itsellä ei ole onneksi ollut hetkeen. Mutta jos se iskee niin näkö sumenee molemmista silmistä hetkeksi, kunnes alkaa sahalaitakuviot näkyä ja sitten se särky iskee. Ihan kamalaa...mulla ole nyt ollut hetkeen lääkitystäkään siihen. Pitäisi kyllä varuiksi hakea. Nyt kaapissa vain panadolia(1000) ja buranaa(600) ja näitä otan sitten yhdessä. Ei ne tosin kipuun pahemmin auta.
  Mulla oli estolääkitys aikoinaan, mutta tuntui ette se oikein sopinut ja uuden katsominen on jäänyt kun on joko odottanut tai imettänyt.
  Mulla esimerkiksi tietty marinoitu kana saa aikaan päänsärkyä. Samoin kananmuna ja autolla ajaessa en kestä sitä kun aurinko vikkuu puiden välistä..se välke ei oo kiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sulla tulee jostain marinaadistakin. Inhottavaa kun niin moni asia voi aiheuttaa kohtauksen.
   Toi puiden välistä vilkkuva auringonvalo on mulle kans paha! Tai ylipäätänsä kaikki vilkkuvat valot.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Kuulostaapa ihan hirveältä :( Itsellä on myös migreeni enkä kestä hajusteita, mutta hajusteet eivät aiheuta migreenikohtauksia. Enemmänkin niistä tulee vain kokonaisvaltaisen huono olo ja tunne että on pakko päästä pois tilanteesta. Viime vuonna yllättäen lentokentällä olikin hajuvesimyymälä siirretty niin että sen läpi joutui kävelemään turvatarkastuksen jälkeen. Ainoa, mitä päähäni mahtui sillä hetkellä, oli että pitää saada äkkiä itseni ja lapset pois sieltä. Ihan kuin olisi joku fyysinen uhka ollut kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, toi lentäkenttä hommeli kuulostaa hirveältä! :/

   Poista
 3. Todella inhottavaa, tsemppiä siulle!

  Miulla on useampi työkaveri, jotka ovat herkkiä tuoksuille, yksi saa niistä myös ihan migreenin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. 😊

   Onkohan tuoksuyliherkkyydet nykyään lisääntyny? Vai tuntuukohan minusta vain siltä.

   Poista
  2. Kiitti. 😊

   Onkohan tuoksuyliherkkyydet nykyään lisääntyny? Vai tuntuukohan minusta vain siltä.

   Poista