perjantai 2. joulukuuta 2016

Piparkakkukylä

Yleensä meillä on leivottu piparkakkuja vasta vähän lähempänä joulua, mutta nyt päätin tehdä toisin. Monena vuotena piparit ovat jääneet syömättä, jos ne on tehty vasta jouluksi, kun on ollut niin paljon muutakin syötävää.


Tänä vuonna piparkakut (ensimmäinen satsi) tehtiin siis jo marraskuun loppupuolella. Yhdessä Sennin kanssa mittailimme ainekset ja valmistimme taikinan. Laitoimme taikinaan myös appelsiinimehua, tuomaan hiukan erilaista makua. Leipominen on meidän yhteinen kiva harrastus ja me molemmat nautimme siitä.

Kun taikina oli tekeytynyt yhden yön jääkaapissa, pääsimme leipomispuuhiin. Taikinaa toki myös maisteltiin, on se vaan niin hyvää sellaisenaankiin, jopa parempaa kuin valmiit piparkakut.
Senni teki piparkakkumuoteilla perinteisiä piparkakkuja ja muumipipareita. Mitä leikkelin pieniä talon palasia, tekemilläni kaavoilla. Olin päättänyt tehdä monta pikkuruista mökkiä, yhden ison piparkakkutalon sijaan.

Suurin osa Sennin piparkakuista on jo syöty. Opin muuten, että Senni ei pidä pikeeristä kun se on kovettunut. Hän syö piparinsa mieluummin sellaisenaan. 

Minä kasasin pienen piparkakkumökkikylän. Taas vähän erilainen piparkakkukyhäelmä. Tämä oli helppo kasata, kiitos pienien palojen ja uuden pikeerin ohjeen.
Ennen olen tehnyt pikeerin sekoittamalla kananmunan valkuaista ja tomusokeria. Nyt kuulin, että kananmunan valkuainen kannattaa vatkata vaahdoksi ennen kuin lisää tomusokerin. Tämä kikka toimi! Pikeerin koostumus oli huomattavasti parempi ja se kovettui todella nopeasti, eikä paloja tarvinnut jäädä pitelemään kiinni kun ne pysyivät ilmankin. :)
Mökit koristelin jokaisen erilaiseksi. Osaan tein pitsimäisiä kuvioita ja mitä mieleen sillä hetkellä juolahti. Senni koristeli omia pipareitaan ja söi pikeeriä ja nonparelleja. :D
Koristelu ja kasaus oli kivaa puuhaa. :)


Minusta mökkikylästä tuli varsin suloinen. :)Joko tiellä on leivottu pipareita ja tehty piparkakkutalo?

2 kommenttia:

  1. Ihana kylä siellä. :)
    Meillä oli piparkakkukylä viime vuonna. :)

    VastaaPoista
  2. Ihana piparikylä!

    Meillä tehtiin myös piparitalo ensimmäisenä adventtina, ja pipareita on paisteltu kaupan taikinasta paristi vähäsen. Oma taikina pitäisi tehdä huomiseksi tai ensi viikonloppuna.

    VastaaPoista