perjantai 16. joulukuuta 2016

Pahvilaatikosta tuunattu leikkimökki

Joulu lähestyy ja isoja pahvilaatikoita saattaa tupsahdella koteihin. Niitä ei välttämättä kannata hävittää, minulla on niille tuunausvinkki: leikkimökki!
Pahvilaatikot kiehtovat usein lapsia, yksinkertaisia mutta kiehtovia "leluja", jotka muokkaantuvat lapsen mielikuvituksessa vaikka miksi. Tämä " lelu" on myös edullinen ja ekologinen, sen voi kierrättää kun sitä ei enää tarvita.

Minulle pahvinen leikkimökki tuo mieleen ihanan lapsuusmuiston. Kun olin noin viiden tai kuuden vanha, toi isäni meille ison pahvilaatikon. Laatikosta äiti teki ihanan leikkimökin minulle ja pikkusiskolleni. 
Voi miten kiva siinä olikaan leikkiä, meidän oma pieni mökki.


Vuosi siten päätin antaa Sennillekin ihanan lapsuusmuiston, pahvisen leikkimökin muodossa. Niinpä etsin käsiini ison pahvilaatikon, niin ison että Senni mahtuisi seisomaan siellä.

Kun Senni näki isänsä kantavan jättilaatikkoa sisälle, kysyi tyttö "onko se minulle". Sen ihmeemmin laatikko ei vielä aiheuttanut ilon hihkaisuja. Vierestä kyllä katsottiin kun tein laatikkoon oven. Kun ovi oli leikattu, Sennin ilahtui silminnähden! " ovi, saanko minä mennä sinne sisälle?!". Voi vitsi mikä riemu siitä seurasikaan kun hän pääsi ensimmäistä kertaa sisälle leikkimökkiinsä tai omaan kotiinsa, niin kuin Senni mökin nimesi.
Mökkiin alettiin heti roudata kaikkia omia leluja ja tehdä oloa mukavaksi. Hieman jouduin houkuttelemaan, että sain tytön pois siksi aikaa kun tein ikkunat laatikkoon, ettei ihan pimeässä tarvitse olla. :D

Seuraavaksi maalailimme mökkiä Sennin kanssa. Maalailuun sellainen vinkki, että koko mökkiä ei kannata maalata. Pahvi ei pidä kosteudesta ja jos maalaa seinät kokonaan, käpristyy pahvi rumasti. Tuon meidän mökin ovi on juuri tästä syystä hieman kupera, mutta hyvin on silti kelvannut leikkeihin. Maaleina käytin kaapista löytyviä jämämaaleja, kalustemaaleja ne taisivat olla.


Mökin päätyihin maalasin "kukkalaatikot" ikkunoiden alle. Näissä kohdissa pahvissa oli tekstiä ja halusin ne peittoon. Kukat syntyivät suodatinpussiruusukkeista, jotka saivat hiukan väriä vesiväristä.

Senni toivoi mökkiinsä ovikelloa ja postilaatikkoa. Ovikelloa pitikin hetki miettiä, mistä sen tekisi. Pyörittelin mielessäni erilaisia vaihtoehtoja mm. pyöränkelloa, mutta sitten totesin etten jaksa kuunnella sitä rinkutusta kovin kauaa, heh. Niinpä päädyin pieniin kulkusiin. Hopean värisiä kulkusia pujoteltiin langanpätkään ja se sidottiin oveen kiinni ja näin syntyi ovikello (sellainen jota äidinkin hermot jaksavat kuunnella ;)).
Postilaatikko syntyi suodatinpussien pahvikotelosta, siitä oli läppäkin valmiina ja koko oli sopiva, vain maalia pintaan. Postilaatikon kiinnitin mökkiin nippusiteellä, jotta varmasti pysyy paikoillaan.
Kun mökin ulkokuori alkoi hahmottua, alkoi päässäni vilistä ideoita mökin sisäpuolen tuunauksesta. 
Meillä Onneli ja Anneli-elokuvat ovat sekä tytön että äidin mieleen. Elokuvissa näkyy mitä ihanimpia tapetteja, niinpä sainkin päähänpinttymän: Sennin mökkiin pitää saada jokin iiihana tapetti. Tässä on se hyvä, että saattoi valita ihan överi-ihanan tapetin, sillä kun mökillä on aikansa leikitty, voi sen laittaa roskikseen, toisin kuin lastenhuoneen tai oikean leikkimökin. Emme aikailleetkaan kauaa kun näimme aivan ihanan tapetin, vaaleansinisen kimaltelevan tapetin pinkeillä kukilla ja linnuilla, IHANA. 

Sitten pitikin miettiä, millä tapetin kiinnittäisi pahviseen taloon. En halunnut liisteröidä tai liimata, pahvi olisi varmasti koskunut siinä liikaa. Jo maalatessa huomasi kuinka helposti pahvi alkoi käpristyä, joten kaikki vetisen kiinnityssysteemit eivät olisi vaihtoehto.
Mietin myös niittaamista, mutta silloin tapetti saattaisi jäädä roikkumaan rumasti ellei sitä niittaisi tiuhaan kauttaaltaan ja sehän ei olisi nätin näköistä. Ei kaunista tapettia voi ampua täyteen niittejä. Lisäksi niitit olisivat tulleet rumasti esille myös mökin ulkopuolelle.
Pohdin olisiko olemassa leveää kaksipuolista teippiä ja siskoni Jaana vinkkasikin, että mattoteippi voisi toimia. Mattoteippi toimi loistavasti, sitä saa rautakaupoista. Teipillä tapetoiminen oli myös nopeampaa ja siistimpää puuha kuin mitä se olisi ollut liisterin kanssa.


Jaana antoi Sennin mökkiin juuri sopivan kokoisen räsymaton, se sopii prikulleen taloon niin koonsa kuin ulkonäkönsäkin puolesta. Kiitos vielä Jaana. :)


Mökkiin teimme tauluja pahvisista kuvakehyksistä. Maalasimme kehykset ja lisäsimme Muumi-aihesia kiiltokivia kuviksi.


Mökki on nyt ollut noin vuoden päivät lasten leikeissä ja vieläkin se on kasassa. Siinä on leikitti monenlaisia leikkejä ja uusia on varmasti vielä tulossa. :)


Mitä pidätte tuunauksestamme?


3 kommenttia:

  1. Ihan mielettömän hieno! Lapset tosiaan rakastavat pahvilaatikoista askartelua, meillä on myös laatikoista tehty nukkekoti lastenhuoneessa, mutta se ei ole lähellekään noin viimeistelty. Joskus teimme myös lentokoneen, mutta se oli niin iso ja hankalan mallinen ettei ole enää säästössä :)

    VastaaPoista
  2. Vau, aivan mahtava talo! Ihana! Mie voisin muuttaa tuonne. :D

    VastaaPoista