maanantai 22. elokuuta 2016

3v neuvolakuulumiset ja hammastarkastus

Hups, neuvolapostaus piti tehdä jo heinäkuun alkupuolella, mutta näköjään unohtui.
No teenpä sen nyt, kun siitä vielä jotain muistan. :D

Senni lähti innoissaan neuvolaan ja odotti kovasti kun hänet mitataan ja punnitaan. Olin kertonut, että neuvolassa mitataan ja punnitaan, jotta tiedetään kuinka isoksi hän on jo kasvanut. Kerroin myös, että hän pääsee tekemään kivoja tehtäviä neuvolatädin kanssa.

Odotushuoneessa Senni ryhtyi heti leikkimään ja esitteli minulle ja isälleen hienon autoradan jonka löysi, myös nuket piti hoitaa ja kaikki keinuhepat testata.

Sitten meidät kutsuttiinkin jo sisään.
Terveydenhoitaja jutteli ensin Sennin kanssa, kyseli mitä kuuluu, mitä Senni on kesällä tehnyt ja mitä suunnitelmia oli vielä tulossa. Alkuun Senniä hiukan ujostutti, mutta äidin sylistä kertoi reippaasti mitä kaikkea olimme tehneet, Ville Vikingki oli mainitsemisen arvoinen asia tytöstä. :D
Senniltä kysyttiin myös mm. onko sinulla vielä vaippa. Hetken Senni katsoi hoitajaa ihmeissään ja sitten naurahti "no eiii!". Vaippa on siis jäänyt jo reilu vuosi sitten pois.
Meiltä vanhemmilta kyseltiin päivärytmeistä, ruokailuista, nukkumisesta, hampaiden pesusta yms. arjen asioista.

Sitten Senni sai hyppyä ja seistä yhdellä jalalla terveydenhoitajan kanssa. Hienosti sujui. Sitten Senni sai tehtäväkseen hakea, huoneen toiselta puolella sijaitsevasta, lelukopasta pallon ja tuoda sen terveydenhoitajalle. Pienen penkomisen jälkeen pallo löytyikin. Tämän jälkeen he heittelivät palloa toisilleen.

Sitten palattiin pöydän ääreen tekemään toisenlaisia tehtäviä. Ensin tytön tehtävänä oli avata kierrekorkkinen pullo, kaataa sen sisällä olevat helmet pois, tiputtaa helmet takaisin pulloon ja sulkea korkki.
Sitten oli piirustustehtävä. Piti piirtää pystyviiva ja vaakaviiva, mallien mukaan. Lopuksi sai vielä piirtää mitä itse halusi, Senni taisi piirtää isin kuvan.
Seuraavaksi Sennille näytettiin kuvia joista piti tunnistaa isompi tai pienempi. Seuraavissa kuvissa oli samankuulosia sanoja esim. sukka, kukka ja tukka. Kysyttäessä piti osoittaa vaikka missä näissä on sukka.
Yhessä kuvassa oli lapsi ja häneltä piti osata nimetä silmät, nenä, suu, varpaat, polvet jne.
Kuvatehtävien jälkeen Senni sai eteensä keltaisen ja punaisen alustan, niihin piti osata laittaa samanväriset ympyrät eli keltaiset keltaiselle alustalle ja punaiset punaiselle.
Kaikki tehtävät sujuivat mutkitta. Terveydenhoitaja kysyikin Senniltä nauraen, olivatko tehtävät liian helppoja, olivat kuulema. :D

Sitten olikin mittauksen ja punnituksen aika. Pituuden mittaus oli tytöstä jännittävää ja hauskaa. Punnitusta varten Senniä pyydettiin riisumaan, ensin tyttö oli hiukan vastahakoinen riisumisen suhteen, mutta kun selitettiin että punnituksesta tulee väärä paino jos on vaatteet, riisui tyttö ripeästi itse. Punnituksen jälkeen hän myös puki itse vaatteet takaisin päälleen.

Lopuksi meiltä vanhemmilta kysyttiin onko jotain mikä askarruttaa mieltä. Kysyttiin onko mitään vinkkejä Sennin kovaan vatsaan ja nenään josta tulee kovin herkästi verta. Mitään uusia vinkkejä emme saaneet, saamme jatkaa samaan malliin kuin tähänkin asti eli runsas juominen, kuidut ja vatsaa pehmittävä apteekista saatava valmiste ja nenään A-vita nenätipat. Kumpikin vaiva on hyvin yleinen tämän ikäisillä ja todennäköisesti helpottaa ajan kanssa. Nämä eivät vaivaa Senniä juurikaan, minua ne taisivat enemmän huolestuttaa.

Neuvolakäynti meni todella hyvin, reipas tyttömme teki kaiken mitä pyydettiin, tästä kiitos myös ihanalle terveydenhoitajalle joka osasi hyvin lukea lasta. :)
Kasvu on Sennillä edelleen tasaista, siellä tutulla nollakäyrällä mennään niin painon kuin pituudenkin osalta. Varsin sopusuhtainen tyttö, oli neuvolatädin kommentti mitoista.

Neuvolakorttiin saimme seuraavanlaisen tekstin:
Reipas ja iloinen neiti. Touhuaa ja on hyvin sosiaalinen. Ikätasoinen kehitys. Potalla käy itsenäisesti, ruokailuasiat kunnossa. Monipuolinen ruokavalio. Vatsa usein kovalla. Päiväkodin aloittaa syksyllä. Kasvu sopusuht.


Tänään oli vuorossa 3v hammastarkastus. Kerroimme Sennille, että hammaslääkäri kurkkaa suuhun ja katsoo onko hampaat pesty hyvin. Hyvillä mielin hän lähtikin hammastarkastukseen.

Meidät vastaanotti iloinen ja ystävällinen nainen. Olin oikein tyytyväinen siitä, kuinka hyvin hän otti Sennin vastaan. Puhui Sennille ja selitti asiat hänelle, ei minulle, vaikka toki kuuntelin vieressä. 
Suuhygienisti kertoi Sennille, että tässä on tällainen tosi hieno liila tuoli, joka muuttuu nappia painamalla sängyksi. Senni kipusi innoissaan tuohon ihmetuoliin. Senniltä varmistettiin onko hän valmis, saako tuolista tehdä sängyn, valmiina oltiin.
Sennille esitettiin mitä työvälineitä hänen suuhunsa laitettaisiin, pieni peli ja lamppu.
Kokoajan suuhygienisti kehui kuinka reipas tyttö Senni on ja jutteli mukavia. 

Pian hampaat oli tutkittu. Kaikki hampaat ovat jo suussa ja hyvin ollaan kuulema saatu ne pestyä. Pientä purentavikaa on, tämä huomattiin jo vuosi sitten. Näitä perinnöllisiä purentavikoja ei oikein voi estää, ne tulee jos tulee. Vielä sille ei tehdä mitään, aika näyttää tarviiko jossain vaiheessa oikomishoitoa.

Sitten hieman juttelimme meidän perheen tavasta hoitaa hampaita. Kerroin että käytössä on sähköhammasharja (joka onkin kuulema tavallista harjaa parempi), purukumit ja xylitolpastillit. Sanoin myös, että mitään varsinaista karkkipäivää meille en ole halunnut. Herkkuja syödään kohtuudella.

Lopuksi Senni sai vielä valita itselleen hammasharjan ja reippaan tytön palkinnoksi pienen liskolelun. Lisäksi mukaan saatiin tarrataulu, johon saa laittaa tarran aina kun on pessyt hampaat tai syönyt xylitolpastillin/purkan.

Tästäkin käynnistä jäi meille hyvä mieli. :)


Onko teille jäänyt hyvä mieli neuvola- ja hammastarkastuskäynneistä vai onko jokin jäänyt harmittamaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti