perjantai 27. toukokuuta 2016

Viljattomasti hyvää

Nykyään tuntuu olevan jos jonkilaista ruoka-aineallergiaa, aina maidosta kananmuniin. Allergiat tuovat lisähaastetta ruuanlaittoon ja leipomiseen. Onneksi nykyään on olemassa reseptejä ja aineksia, jotka käyvät myös allergikoille.

Meille laktoosi-intoleranssi on jo tuttu juttu, eikä sitä tarvitse sen ihmeemmin miettiä kun tulee jo niin luonnostaan.
Ystäväni noudattaa luontaisesti gluteenitonta ruokavaliota, joten gluteenittomuuskin on jollain tapaa jo tuttua. 

Jos laktoosittomuus ja gluteenittomuus ei ole tuonut tarpeeksi haastetta niin nyt kuvioihin on astunut myös viljattomuus ja perunottomuus, myös maltodekstriini on pois suljettu ja sitä on vaikka ja missä.
Viljattomia ja perunattomia ruokia en pahemmin ole nyt tehnyt, mutta muutamia leivonnaisia olen.

Ensimmäinen viljaton, perunaton ja laktoositon kokeiluni oli vappuna kun teimme munkkeja. Munkit ilman tavallisia jauhoja kuulostivat omaan korvaani mahdottomilta, mutta löysin kuin löysinkin sellaisen ohjeen. Vehnäjauhojen tilalla käytettiin manteli- ja kookosjauhoja. Ohje on Antipastaa-blogista ja sen pääset lukemaan tästä.
Tein taikinan ohjeen mukaan, mutta siitä tuli todella löysää. Lisäsinkin mantelijauhojen määrää, myös kardemummaa sai laittaa mielestäni enemmän.
Tämä taikina vaatii normimunkkitaikinaa pidemmän kypsennysajan, matalemmassa lämmössä. Teimmekin pieniä pallomunkkeja, jotta ne kypsyivät myös sisältä. Valmiit munkit kieriteltiin sokerissa ja osa kanelisokerissa. Minun ja Tepon perinteeksi on muodostunut munkkein paistaminen kaikille vanhempieni luona aina vappuna.
Ihan kelpo munkkeja noista viljattomistakin tuli. Kyllähän niistä maistoi etteivät ne niitä perinteisiä munkkeja olleet, mutta ihan syötäviä olivat. Näiden viljattomien jälkeen teimme myös niitä perinteisiä vehnäjauhoilla tehtyjä munkkeja. :)
Tuolla viljattomalla reseptillä voisi kokeilla joskus myös pullien ja korvapuustien tekemistä.


Marengit ovat suht helppo ja halpa herkku ja ne sopivat myös vilja-allergisille.
Löysin Leivotaan-lehdestä kivan marenkikakun ohjeen, jota kokeilin hieman muokattuna. Alkuperäisessä ohjeessa kakun pohjat ovat mantelisia marenkipohjia. Minä kokosin kakun tavallisista pienistä marengeista, ilman mantelia. Näin ei tarvinnut arvailla onko pohja varmasti "kypsä" vai onko se jäänyt sitkeäksi.

Marenkikakun täytteeksi tuli ihanan raikas sitruunakreemi, joka tehtiin tuorejuustosta, kermasta, vaniljasokerista ja lemon curdista. Koristeeksi tuli vielä mustikoita.
Helppo ja herkullinen kakku, sopii minusta hyvin kesään. :)


Saapa nähdä tuleeko tuolle meidän pienelle neidille aikanaan jotain ruoka-aineallergioita, vielä niitä ei ainakaan ole, mutta aika näyttää. Itsellänikään ei ruoka-aineallergioita ole, jospa ei Sennillekään tulisi.

Oletteko muuten huomanneet, että ulkona on nyt valtavan kaunista! Omena- ja kirsikkapuut kukkivat juuri ja nyt kaikkialla on raikkaan vihreää. <3Ei kommentteja:

Lähetä kommentti