perjantai 29. huhtikuuta 2016

Käyttämämme hyvinvointipalvelut

Hyvinvointiyhteiskunta, sellaiseksi Suomea sanotaan. Tv:ssä pyörii Arman Pohjantähden alla-sarja, joka kertoo varsin kaunistelematta niistä epäkohdista jotka maassamme vallitsevat. Itku kurkussa itsekin olen sarjaa seurannut ja kauhistellut kuinka näin voi olla.

Jotenkin sitä tuli varsin etuoikeutettu olo. Emme todellakaan elä ns. herroiksi, mutta meillä on koti jossa asua, pääosin terveellinen ja turvallinen elinympäristö, kaikki perustarpeet kunnossa. Meidän on hyvä olla.
Aloinkin pohtia mitä sellasia hyvinvointipalveluja me käytämme, jotka niin kutsuttu hyvinvointiyhteiskunta "ilmaiseksi" meille tarjoaa ja sainkin aikaiseksi melkoisen listan. Käyttämämme hyvinvointipalvelut ovat edistäneet sekä fyysistä että henkistä hyvinvointiamme.


Ihan ensimmäisena tuli mieleen erilaiset kerhot yms. Käymme seurakunnan perhekerhossa sekä satunnaisesti MLL:n perhekahvilassa ja avoimessapäiväkodissa. Nämä kaikki ovat ehdottomasti olleet meidän arjessamme isoja asioita. Nämä ovat lisänneet henkistä hyvinvointiamme. Minä olen saanut uusia ystäviä ja arvokasta vertaistukea muilta vanhemmilta. Sennikin on löytänyt liudan ystäviä ja saanut sosiaalisia kontakteja niin aikuisiin kuin lapsiinkin ja oppinut toimimaan ryhmässä. Kerhot tuovat kaivattua vaihtelua arkeen, me kaipaamme muutakin kuin vain kotipäiviä. Lisäksi erilaiset menot rytmittävät arkea mukavasti.
Kerhoihin ja kahviloihin osallistuminen itsessään ei maksa mitään. Niissä saa usein askarrella, eikä mitään materiaalimaksuja peritä. Seurakunnan kerhossa on lauluhetkiä, niistä lapset pitävät kovasti ja toki myös aikuiset, laulut leikkeineen tempaavat mukaansa.
Avoimessa päiväkodissa on myös lauluhetkiä, lukuhetkiä, askartelua ja erilaisia temppuratoja. Vapaalle leikille on myös aina aikaa, lapset saavat keskenään (vanhempien valvonnassa) kehitellä leikkejään, leluja on millä leikkiä ja pelata.
MLL:n kahvilassa saa kattavan aamiaisen hintaan 1€/henkilö. Ei lainkaan paha hinta kun tarjolla on esim. erilaisia leipiä, juustoa, leikkelettä, vihanneksia, pähkinöitä, maissinaksuja, hedelmiä ja yleensä joku on vielä leiponutkin jotain jälkkäriä. Jälkkärit ovat yleensä teemaan mukaisia esim. laskiaisena laskiaspullaa ja vappuna munkkeja jne.
Seurakunnan perhekerhossa on aina kahvihetki. Kahvia, teetä ja mehua saa talon puolesta ilmaiseksi. Kerholla on lista, johon halukkaat voivat laittaa nimensä jos haluaa tuoda jotain tarjottaavaa kerhoon. Nimeä ei tarvitse listaan laittaa jos ei halua tuoda mitään, tämä on siis aivan vapaaehtoista. Jos kukaan ei ole tuonut mitään, eikä kaappiin ole jäänyt keksejä, mennään sitten kahvi/tee/mehulinjalla.
Useimmiten tarjolla on kuitenkin jotain pientä herkkua kahvin kaveriksi. Tarjottavat saavat olla kaupan valmiitakin tuotteita, mutta useimmiten tarjollanon itse leivottuja herkkuja.
Minä olen itsekin laittanut nimeni pari kertaa listaan. Viimeksi tällä viikolla vien tarjolle mustikkarahkapiirakkaa ja marenkeja. Ihanaa saada purkaa leipomisvimmaansa! :D

Moni ottaa myös omat eväänsä mukaan, me olemme kuitenkin menneet aina kotiin syömään lämpimän ruuan, herkkuja syödäänkin kohtuudella jotta ruokakin maistuu kotona. Sen lisäksi, että kahvihetkillä pääsee yleensä maistelemaan herkkuja, pääsevät lapset opettelemaan kuinka ruokapöydässä käyttäydytään isommallakin porukalla, minusta erittäin tärkeä taito. Hienosti lapset osaavat odottaa omaa vuoroaan ja istua paikoillaan syömisen ajan. Kun oma lautanen on tyhjentynyt annetaan paikka seuraavalle ja kiitetään tarjottavista. :)
Kirjaston palveluja käytämme keskimäärin kerran viikossa. Meillä luetaan joka ilta iltasatu, joten kirjoja lainataan paljon. Kirjojen lisäksi lainaamme musiikkia ja toisinaan dvd:tä. Kirjaston alakerrassa on usein erilaisia taidenäyttelyitä, jotka käymme välillä katsomassa. :)


Käytämme myös erilaisia ulkoilu- ja liikuntahyvinvointipalveluja.
Ulkoilupaikkoja on monenlaisia aina leikkipuistoista, pururatoihin ja suolenkeistä kesän uimapaikkoihinUlkoliikuntapaikkojen lisäksi olemme nyt alkaneet käymään Peuhupäivillä. Peuhupäivät järjestetään 2 kertaa kuussa, kerran kuussa urheilutalolla ja kerran kuussa erään koulun liikuntatiloissa. Me olemme käyneet urheilutalolla. Osallistuminen ei maksa mitään. Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin liikuntavälineisiin mm. estehyppyihin, pehmopalikoihin, trampoliiniin, puolapuihin ja voimistelurenkaisiin. Peuhupäivässä pääsee myös pelaamaan sählyä ja jalkapalloa. Ihanaa että ilmaisia liikuntamahdollisuuksia on tarjolla. Se reimu mikä lapsista näkyy kun saavat kirmailla pitkin salia ja leikin varjolla pääsevät purkamaan energiaansa, on ihana katsella.
Sennikin menee tohkeissaan kokeilemaan uusia asioita, viimeksi hän oppikin kuperkeikan ja oli siitä niin innoissaan. :)Olemme osallistuneet myös moniin tapahtumiin esim. talvikarnevaaliin ja pääsiäistapahtumaan. Tapahtumissa on paljon kaikenlaista, mikä ei maksa mitään, osa aktiviteeteistä maksaa mutta yleensä vain euron tai pari.Monia "ilmaisia" hyvinvointipalveluja on siis meidän viikottaisessa käytössä, kaikkia en varmasti muistanut edes mainita. Toki moni näistä pyörii verovaroin, mutta kun näistä ei tule kotiin mitään erillistä maksua, pystyy moni halutessaan osallistumaan näihin. Näissä hyvinvointipalveluissa ihmisiä ei erotella parempiin ja huonompiin, kaikki ovat tervetulleita ja porukkaa onkin monenlaisista perheistä paikalla. :)
Meidän perheelle nämä hyvinvointipalvelut ovat tärkeitä ja olen niistä kovin kiitollinen. Jos nämä olisivat maksullisia, tuskin kävisimme kaikissa.


Millaisia "ilmaisia" hyvinvointipalveluja teidän perhe käyttää arjessa säännöllisesti? 
Veikkaampa, että moni vauvaperhe käyttää ainakin neuvolan palveluja ahkerasti. :)

1 kommentti:

  1. Kiva postaus!
    Avointa päiväkotia (kaupungin tarjoama palvelu) käytettiin joka viikko Ellun ollessa pieni, samoin seurakunnan muskaria. Kirjastossa tai kirjastoautossa käydään joka viikko, samoin leikkipuistoissa. Joskus käydään liikuntatoimen järjestämässä liikuntamaassa, se maksaa kaksi euroa. Bussilla saa kulkea ilmaiseksi jos lapsi on rattaissa.

    Hammaslääkärissä ja neuvolassa tulee käytyä, ja kerran vuoteen sitä on löytänyt itsensä Ellun kanssa terkkarin vastaanotolta kipeänäkin. Ja vaikka maksamme korkeinta mahdollista päivähoitomaksua, niin valtiohan tukee sitä todella paljon.

    VastaaPoista