maanantai 14. maaliskuuta 2016

Toivepostaus: pääsiäisaskartelua

Minulta toivottiin postausta, jossa kertoisin vinkkejä pääsiäisaskarteluun.
Tein jo aikaisemmin postauksen istutuspurkeista rairuoholle tai kukkien yms esikasvatusta varten. Niistä voit käydä lukemassa lisää täältä.

Nyt palmusunnuntai ja pääsiäinen ovat sen verran lähellä, että olen alkanut pohtia koristeita virpomisvitsoihin ja kodin pääsiäiskoristeluun. 

Senni on vielä aika pieni tekemään isoa virpomiskierrosta, enkä nää tarpeelliseksi sitä, että niitä palkkanameja ja suklaamunia tarvitsisi vielä ihmeemmin keräillä. Voi olla että Senni pääsee virpomaan Mummulaan ja ehkä parin muunkin sukulaisen luona.
Nykyään taitaa muutenkin olla tapana, että virvotaan vain tutut ja sukulaiset? Tai olen ainakin itse huomannut, että virpojia liikkuu nykyisin aika vähän ja meidän oven taakse ovat tulleet yleensä vain tutut. Omasta lapsuudestani muistan kuinka lähestulkoon jokaisen oven takana käytiin virpomassa isommalla porukalla ja vastaan tuli paljon muitakin virpojia. Muistan kuinka meillä oli aina kova kiire päästä heti aamusta virpomaan, ennen kuin muut lapset ehtivät viedä kaikki palkat. :D

Koristelemme Sennin kanssa varmaan muutamat virvontavitsat. Voihan niitä koristella omaksikin iloksi, jos ei lähde virpomaan tai koristeet voi asetella nätisti esille vaikka keittiönpöydälle.


Ensimmäiseksi tein minipompomeja
Silkkipaperikoristeet ovat aika perinteisiä koristeita virpomisoksissa. Usein näkee erilaisia suikaleita, jotka on kiinnitetty oksaan. Minä halusin hiukan poiketa tavallisesta ja tein hauskoja pikkupompomeja. Minusta niistä tuli oikein hauskat ja nätit! Pompomien teko-ohjeen löydät tästä postauksestani. Tein minipompomit muuten samanlailla, mutta silkkipaperiarkit leikkasin  pienemmiksi kuin mitä tuossa ohjeeni isommissa pompomeissa tein.
Tein kahdenlaisia minipomomeja, osaan tein pyöreäkärkiset terälehdet ja osaan teräväkärkiset, kummatkin ovat mielestäni oikein kivat.


Ostin myös pahvisia munia, jotka ensin pohjamaalisin valkoisella askartelumaalilla ja maalin kuivuttua päällystin munat serveteillä. Servetit kiinnitin servettilakalla. Servettejä käyttäessä täytyy muistaa käyttää vain servetin ylintä kerrosta, sitä jossa kuva on. Yleensä serveteissä on kolme ohutta kerrosta, niistä käytetään vain se päällimäisin, jotta se kiinnittyisi varmasti.
Melko ruttuisiahan noista servettimunista tuli, mutta sen tiesinkin jo etukäteen. Tasaisille pinnoille on paljon helpompi saada tasaista jälkeä aikaan. Näissä munissa saa käsityönleima näkyäkin, joten rypyt ja kurtut eivät haittaa.
Kaupoista löytyy vaikka kuinka paljon ihania servettejä kevääseen ja pääsiäiseen. Minun oli vaikea valita millaisia servettejä ostaisin kun valikoimassa oli suloisia pupuservettejä, tipu- ja kissaservettejä ja vaikka mitä. Päädyin ostamaan hempeitä pastillinsävyisiä servettejä.


Sekä minipompomeja, että servettimunia pystyy askartelemaan lapsienkin kanssa. Ei tosin ehkä vielä taaperon kanssa, mutta siitä isompien kanssa onnistuu varmasti.

Jos haluaa lisähaastetta pääsiäisaskarteluun, on minulla antaa siihen vinkki, nimittäin poratut munat. Näihin muniin tarvitset oikeita kananmunia. Ensin munan kumpaankin päähän tehdään pienet reiät ja niistä puhalletaan ja valutetaan valkuainen ja keltuainen ulos. Tämän jälkeen muna huuhdotaan hyvin ja annetaan kuivua.
Kun munien sisältö on tyhjennetty, voi niihin varovaisesti porailla erilaisia kuvioita pienoisporalla. Tässä hommassa tarvitaan tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja hentoja otteita. 
Kuvissa näkyvät munat ovat minun äitini poraamia. Liian tiheään ei kuulema kuvioita kannata tehdä, se tekee kuoresta todella hauraan ja rikkoutuu helposti. Näiden tekeminen ei siis ole helpoimmasta päästä, mutta niistä tulee todella kauniita. Minulle kuvioista tulee vaikutelma pitsistä, ihania herkkiä pitsimunia. Toisaalta kauniin yksinkertaisia, mutta toisaalta näissä riittää paljon katseltavaa ja hämmästeltävää. Äitini on pujottanut, pitkän neulan avulla, silkkinauhat munista lähi. Silkkinauhojen avulla munat saa roikkumaan johonkin ja nauhat ja niihin pujotetut helmet tuovat väriä mukavasti. :)

Pienten lasten kanssa on helpointa toteuttaa pääsiäismunien koristelu maalaamalla. Senni pääsi maalaamaan pääsiäismunan, jonka viemme Vanhalle Papalle eli minun Papalleni. Maalaus tehtiin askartelumaalilla. Ostin vain valkoista maalia ja värjäilin sitä vesiväreillä. Näin sain aikaiseksi ihania hempeitä värejä eikä tarvinnut ostaa montaa purkkia askartelumaalia.Sellaisia pääsiäisaskarteluja meillä on tehty. 
Askarrellaanko teillä pääsiäiseksi jotain?

2 kommenttia:

  1. Voi miten ihania nuo minipompomit!Sopivat hyvin kevääseen ja eivät ole liian pääsiäis-aiheisia.Meillä muksut askartelee koulussa pääsiäiseksi ja itsekin yritän jotain väsätä,mutta ideat on yleensä vähissä.Noita pompomeja aion kyllä tehdä:)

    VastaaPoista
  2. Aivan ihania kaikki, varsinkin nuo joihin on porailtu kuvioita ja nuo serveteillä päälystetyt munat. :)

    VastaaPoista