sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Luontaisesti gluteeniton kinkkupiirakka

Pidin tässä taannoin Nosh-vaatekutsut, joissa pääpaino oli naisten vaatteissa. Nyt ihanat vaatteet ovat tulleet enkä ole oikeastaan muita sen jälkeen käyttänytkään. :D
Vaatteista saattanee tulla ihan oma postauksensa kunhan saan jonkun ottamaan minusta kuvia uudet Noshit päälläni, itsestään kun on melkoisen hankala ottaa kuvia itse.

Vaatteiden sijaan esittelen nyt mitä kutsujen kahvipöydästä löytyi. Tein kaikki tarjottavat luontaisesti gluteenittomana ja laktoosittomana. Tarjottavien määrän pidin melko pienenä, sillä vain 1/4 kutsutuista pääsi paikalle. Tosi monessa perheessä podettiin syysflunssaa, joka kutisti vierasmäärää. Harmi sinänsä, mutta ajatelin positiivisesti: kun porukkaa on hiukan vähemmän, jää kaikilla enemmän aikaa vaatteiden ihasteluun ja sovitteluun ja esittelijäkin ehtii hyvin auttaa jokaista henkilökohtaisesti. :)

Meitä oli yhteensä 7 henkeä paikalla. Suolaisiksi tarjottavaksi riitti yksi kinkkupiirakka ja pienet cocktailtikut. Cocktailtikkuihin laitoin leipäjuustoa (laktoositonta), viinirypäleitä ja kirsikkatomaatteja.
Makeina tarjottavina oli kahdenlaita kääretorttua, mango ja sitruuna. Kääretorttujen kaveriksi tarjolla oli myös gluteenittomia piparkakkuja.



Halusin pitää tarjottavat simppeleinä ja helposti valmistettavina. Olimme nimittäin edellisenä päivänä Sennin tädin vihkitilaisuudessa, joten aikaa monimutkaisille leipomiksille ei ollut.
Kääretortut saa tehtyä helposti luontaisesti gluteenittomina kun käyttää kääretorttupohjassa vain perunajauhoja.
Piparkakut olivat ihan kaupan keksihyllystä ostettuja, joskin niiden ostamisessakin sai olla tarkkana että ne olivat varmasti luontaisesti gluteenittomia. Hyllystä kun löytyi monenlaisia gluteenittomia keksejä, mutta luontaisesti gluteenittomia oli huomattavasti vähemmän.

Nämä luontaisesti gluteenittomat leivonnaiset ovat minulle aika uusi juttu. Olinkin kuullut, että kun itse tekee luontaisesti gluteenitonta, on tulos helposti liian tiivis ja kova. Näin käy kuulema helposti etenkin suolaisten piirakoiden kanssa. 
Päätin kuitenkin rohkeasti kokeilla miten onnistuisin. Käytin suolaisen piirakan pohjassa jyttejauhoja. Niillä ja hyvällä löytämälläni reseptillä (jota muokkasin jyttejauhoihin sopivaksi) sain aikaan oikeasti herkullisen piiraan, eikä muuten ollut lainkaan kova tai liian tiivis.
Ensimmäisen gluteenittoman suolaisen piiraani tein ensimmäisille vaatekutsuilleni jotka emännöin. Koska piiras onnistui niin hyvin, halusin tehdä samanlaisen myös näillekin kutsuille, joissa ihailimme naisten uutta syysmallistoa.
Joku kyselikin miten olin pohjan tehnyt. Nyt kerronkin reseptin luontaisesti gluteenittomaan kinkkupiiraaseen. Aion kyllä jatkossakin tehdä tällä reseptillä suolaisten piirakoiden pohjat vaikka niiden ei gluteenittomia tarvitsisikaan olla.

Pohja:
100g voita (vähäsuolaista voita löytyy myös laktoosittoman)
2 1/4dl jyttejauhoja
1tl leivinjauhetta
1dl kermaa
Ripaus suolaa jos käytät maustamatonta kermaa

Täyte:
1 rasia tuorejuustoa, makuna aurinkokuivattutomaatti
Kinkkusuikaleita/kuutioita
(lue tuoteseloste huolella, jotta otat varmasti gluteenitonta)
1dl kermaa
2 kananmunaa
Haluamasi mausteet ja ripaus suolaa jos et käytä maustettua kermaa.


Sekoita jyttejauhot ja leivinjauhe keskenään. Nypi jauhoihin huoneen lämpöinen voi. Lisää kerma seokseen. Makukermoilla (esim. sipuli tai juusto) saa lisämakua pohjaan, mutta niiden kanssa tulee olla tarkkana, että ne ovat luontaisesti gluteenittomia.
Painele taikina piirasvuokaan (itse vuoraan vuuan leivinpaperilla mutta sen voi myös halutessaan voidella, leivinpaperin sijaan). Laita pohja hetkeksi jääkaappiin kovettumaan.

Notkista tuorejuusto ja levitä se pohjan päälle. Ripottele kinkkusuikaleet tuorejuuston päälle. Sekoita kerma, munat ja mausteet keskenään sekaisin ja kaada ne piiraaseen. 

Paista piirasta 175 asteisessa uunissa, keskitasolla, n.35minuuttia.
Näin olet valmistanut luontaisesti gluteenittoman kinkkupiirakan. Helppoa ja hyvää, namskista!




Miltäs kuulostaa? Maistuisiko sinullekin?

Tästä voi toki tehdä vaikka kasvisversion halutessaan ja luulen että nuo kananmunatkaan eivät ole ihan välttämättömät, mutta silloin tuota kermaa kannattaa varmaan laittaa aavistuksen vähemmän täytteeseen. :)

2 kommenttia:

  1. Olipas herkulliset tarjoilut! Minua ainakin kiinnostaa Noshin vaatepostaus!!! :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos hyvänkuuloisesta reseptistä! Siskoni on gluteenittomalla ruokavaliolla ja aina välillä on vaikea keksiä tarjottavaa, joka olisi sekä gluteenitonta että maistuvaa - mielellään myös muillekin. Tätä pitää testata!

    VastaaPoista