lauantai 21. marraskuuta 2015

DIY Kipsivalos lapsen kädestä tai jalasta

Annoimme isänpäivälahjaksi taulut, joissa toisessa oli kipsivalokset kummankin tytön kädestä ja toisessa oli valos taaperon jalkapohjasta.
Kipsivaloksista tuli mielestäni oikein ihanat ja herkät. Niissä näkyy suloisesti ihon kurtut ja uurteet.

Kipsivalos voisi olla oiva lahja myös jouluksi, joten kerron miten valmistimme taulumme, jos joku haluaa myös toteuttaa saman idean. :)

Monesti näkee sellaisia kipsitauluja, joihin on painettu vaikka se lapsen käsi. Meiltäkin sellainen löytyy taaperon kädenjäljellä.
Nyt halusin kuitenkin tehdä kohollaan olevan valoksen, jotta tulos olisi kolmiuloitteisempi. Tämä saatiinkin toteutettua taikataikinan avulla.
Tässä ohje valoksen tekoon vaihe vaiheelta.

1.Valmista ensin taikataikina.
Tee taikataikinaa tarpeeksi iso satsi, jotta saat painettua lapsen kädestä tai jalasta melko syvän painauman. Taikinan pitää muodostaa myös tarpeeksi korkeat reunat painauman ympärille, jotta kipsimassa ei valu ulos painaumasta.

Taikataikina:
1dl suolaa
1dl vehnäjauhoja
1rkl öljyä
Vettä

Sekoita kaikki aineet keskenään. Lisää vettä sen verran, että saat aikaiseksi kiinteän massan ,jota on helppo muovailla.

2. Tee taikatakimasta paksuhko (n.1,5cm)levy leivinpaperin päälle ja paina lapsen käsi tai jalkapohja siihen. Nosta käsi tai jalka varovasti pois taikinalevystä.
3. Valmista kipsimassa. Kipsiä saa ostettua ihan askartelukaupoista yms. Itse ostin suomalaisesta kirjakaupasta. Pakkauksessa on yleensä ohje kuinka paljon jauheeseen kuuluu lisätä vettä. Massan kuuluu olla vetelää/juoksevaa.

4. Valuta valmistamasi massa heti taikataikinan painaumaan ja anna kipsin kovettua. Kipsimassan kovettuminen kestää noin 20-30 min. Kovettuessaan massa lämpenee.

4. Kun kipsimassa on kovettunut, käännä koko työ varovasti toisinpäin leivinpaperilla. Helpoiten tämä onnistuu kun käännät leivinpaperin niin ,että sitä on työn kummallakin puolella. Kun työ on leivinpaperin välissä, vedä se varovasti pöydältä käteesi ja käännä se toisin päin. Laske se varovasti takaisin pöydälle.

5. Kuori taikataikina varovasti pois kipsivaloksen päältä.

6.Kipsivalos on kostea vielä niistä kohdin joihin taikataikina on siihen osunut, anna valoksen kuivua kokonaan.

7.Kun kipsivalos on täysin kuivunut, voit liimata sen halutessasi kehyksiin. Itse laitoin kehysten taustapahviin harmaata kartonkia, jotta sain aikaiseksi harmonisen lopputuloksen. Kannattaa käyttää kunnon liimaa, joka taatusti pitää suht painavan kipsityön kiinni taustassa. Itse käytin No more nails-liimaa.

8. Kun liima on kuivunut, on työ valmis. :)
Niin suloiset pienet varpaat <3


Kipsivaloksesta kannattaa tehdä suht paksu, jolloin lopputulos on mahdollisimman kolmiulotteinen. Lisäksi liian ohut valos napsahtaa herkästi poikki.
Taikataikina kuivuu huomattavasti hitaammin kuin kipsimassa. Tästä syystä vois tehdä samalla taikataikinalla useammankin kipsivaloksen. Teet vain joka valun jälkeen taikataikinasta uudestaan levyn ja painat siihen haluamasi kuvion/painauman.

Nyt vain ikuistamaan kullannuppujen kädet ja jalat. Ja tällä tyylillähän saat tehtyä vaikka mitä ihanaa, taikinaan voi painaa monenlaisilla esineillä ja asioilla painaumia ja kuvioita. :)

9 kommenttia:

 1. Voi että kuinka ihana idea, tämä pitääkin laittaa muistiin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä saisikin ihanan taulun jos tekisi vaikka jokaisen lapsen jalasta valoksen ja ne laittaisi riviin pitkään kehykseen koko järjestyksessä. ♡

   Poista
 2. Aivan upeita ja suloisia! :) Tehtiin just äsken omat valokset iskälle ja vaarille :) Kertakäyttökynsiviilalla sai muuten näppärästi siistittyä reunat jos jää rosoiseksi tai tulee liikaa reunaa :) Onko sulla kehyksinä ihan tavalliset taulunkehykset ilman lasia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   Hei tuota kynsiviilakikkaa en ollut edes ajatellut, kiitos siitä. :)
   Kehyksinä on ihan tavalliset taulunkehykset, ilman lasia. Tauskaksi liimasin askartelukartonkia jotta on nätimpi. :)

   Poista
 3. Missäköhän vika kun taikataikinaa irrottaessa se ei irronnut kipsin pinnasta kunnolla, kökkäreitä jäi moneen paikkaan kiinni. Taikataikinassa liikaa vettä, liian vähän öljyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan kipsi kunnolla kuivunut ennen taikataikinan irroitusta? Taikataikina irroitetaan heti kun kipsi on kuivunut eli kun taikataikina on vielä kosteaa. Taikinan rippeet voi pyyhkiä sormella pois kuvineesta kipsivaloksesta (taikataikinan ei saa antaa kuivia kovaksi). Voihan olla että taikataikinassaki on ollut liikaa vettä.

   Poista
  2. Olihan kipsi kunnolla kuivunut ennen taikataikinan irroitusta? Taikataikina irroitetaan heti kun kipsi on kuivunut eli kun taikataikina on vielä kosteaa. Taikinan rippeet voi pyyhkiä sormella pois kuvineesta kipsivaloksesta (taikataikinan ei saa antaa kuivia kovaksi). Voihan olla että taikataikinassaki on ollut liikaa vettä.

   Poista