lauantai 17. lokakuuta 2015

Meidän vinkit pottailuun

Nyt on käynyt niin iloisesti, että meidän perheessä vaipparalli on historiaa! :)
Kuivaksi opettelu kävi erittäin helposti, yllätyin ihan kuinka helposti se kävikään. 
Kokonaan vaipoista luovuttiin kun neidillä oli ikää 2v 2kk.

Listaan tähän vinkkejä, jotka toimivat meillä. Jokainen lapsi on oma yksilösä, joten nämä eivät välttämättä toimi tai sovi jokaiselle lapselle.

- Hidas eteneminen. Aloittakaa pottailu varhain, jotta siitä tulee tuttua ja osa rutiinia. Meillä siis  pottailtiin pitkään vaikka vaippa olikin käytössä (n.10kk ikäisestä lähtien).

- Tehkää pottailusta kiva asia. Älä pakota lasta potalle. Anna lapsen tutustua pottaan rauhassa. Aluksi lapsi saattaa haluta leikkiä potalla.

- Käykää usein potalla, monta kertaa päivässä, ainakin aina herättyä ja ruuan jälkeen.

- Kun vaippa alkaa olla päivisin kuiva, jättäkää se pois käytöstä (tällöin lapsi osaa siis jo pidätellä ja tunnistaa koska on hätä).

- Kun vaippa jätetään pois, kannattaa alkuun käydä usein potalla. Meillä käytiin pari ensimmäistä vaipatonta päivää potalla jopa 30-60min välein kokeilemassa tulisiko pottaa jotain.

- Jos lapsella on masu kovalla hoitakaa se ensin kuntoon. Pottailu ei ole lapselle meiluista puuhaa, jos se tekee kipeää.
Kovaa vatsaa voi pehmentää mm. luumulla, päärynällä ja mangolla. Runsas vedenjuonti saattaa myös helpottaa. Apteekista saa myös ummetukseen tarkoitettuja tuotteita.

- Jos pottailu ei onnistu wcssä, siirrä se vaikka olohuoneeseen. Keksi lapselle jotain mielenkiintoista puuhaa, jotta kaikki ajatukset eivät olisi potalla istumisessa ja näin lapsi rentoutuu. Meillä käytössä oli tv:n lastenohjelmat sekä dvdt ja kirjat.

- Anna lapselle pottailurauha, mutta ole läsnä. Meillä tyttö ei tykkää jos kökötän ja tuijotan vierressä (haluanhan itsekin asioida vessassa ihan rauhassa). Kun potta oli aluksi olohuoneessa, minä istuin potan takana sohvalla. Näin lapsi oli selkä tai kylki minuun päin ja sai yksityisyyttä, mutta tiesi ja tarvittaessa näki että olen läsnä.

- Tarkkaile lastasi. Kun näet että nyt hänellä voisi olla vessahätä, vie lapsi pikimmiten potalle. Tee pottailusta mukava ja normaali arjen rutiini, sitä ei tarvitse hössöttää. Kerro lapselle rauhallisesti, että nyt mennään kokeilemaan josko pottaan tulisi jotain.

- Kun pottailu alkaa sujua, siirrää vaipat ja tarvittaessa housutkin pois, jotta potta on ainoa vaihtoehto.

- Kehu lasta kun hän suostuu potalle, tulisi sinne sitten jotain tai ei. 

- Kun pottaan on tullut jotain, kehu, taputa, iloitse ja palkitse lapsi. 
Meillä tarrat ja xylitolpastillit toimivat hyvinä houkuttimina ja palkintoina. Tarrataulu laitettiin kylpyhuoneen seinälle, näin pottailukin siirtyi olohuoneesta takasin kylpyhuoneeseen. 


Näillä konsteilla meillä on saatu pottailu rullaamaan erinomaisesti ja vaipoille on voitu sanoa heipat. Tyttö on varsin ylpeä itsestään ja toki myös me vanhemmat.

Ehkä näistä vinkeistä on hyötyä jollekin muullekin! :)

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! :) meillä käytetään vielä öisin ja joskus vieraassa paikassa turvaudun vielä vaippaan. Vahinkoja ei tule enää kotona mutta muualla saattaa tulla. Pottailu on myös ovela tapa pitkittää nukkumaan menoa ;D ehkä mekin päästään jouluun mennessä vaipoista kokonaan :)

    VastaaPoista
  2. Hyviä vinkkejä kirjoitit. :)
    Meillä on potta vieläkin olkkarissa, kun vessa on sen verran "monen mutkan" takana, ettei Aino sinne välttämättä kerkeä ajoissa. Potalle sen sijaan kerkeää hyvin kesken leikkien. :)

    VastaaPoista