maanantai 17. elokuuta 2015

Kesänmakuja

Kai se on minunkin todettava, että kesä vetelee viimeisiään ja syksy saapuu.
Arki alkoi tänään, niin työläisellä kuin koululaisellakin. Minulla ja Sennilläkin alkaa syksyn myötä taas hieman erilainen, odotettukin, arki. 
Aloitamme uuden Muskarin ja avoinpäiväkotikin avaa jälleen ovensa.
Kesä oli ihana, puuhailimme paljon kaikenlaista mukavaa mutta kyllä sitä syksyäkin on jo hieman osannut kaivata. Syksy kuuluu lempivuodenaikoihini ja se tuo erilaiset harrastuksensa mukanaan ja näin saamme taas arkeen uudenlaista sisältöä.

Kesästä jäi monia ihania muistoja ja moni niistä onkin ikuistettu valokuvin. Kesänmuistoja voi myös maistella kun ne on pakastettu talteen.
Meidän pakastimesta löytyy niin mansikoita kuin mustikoitakin. Mustikat ovat Sennin suurta herkkua ja ne maistuvat parhaiten jäisinä. Mansikat puolestaan päätyvät usein minun leipomieni kakkujen täytteeksi.


Mustikoiden ja mansikoiden lisäksi olen pakastanut myös mustaviinimarjoja. Mustaherukat on poimittu vanhempieni pihasta ja Sennikin osallistui poimimiseen.
Herukoista minun olisi tarkoitus keitellä jossain vaiheessa herukkahyytelöä, se on vaan niin hyvää liharuokien kanssa.


Pakastimesta löytyy myös savustettua ahventa. Teppo pitää kalastamisesta ja olemmekin saaneet herkutella kesällä erilaisilla kalaruuilla. Tuo savuahven on herkkua, mutta tänä kesänä voiton vei tekemäni haukiateria. Pyörittelin haukifileet ensin ruisjauhoissa ja sitten paitoin voissa, kevätsipulin kera. Siirsin fileet ja sipulit uunivuokaan ja kaadoin päälle kermaa ja maitoa ja laitoin uuniin. Tuli aivan taivaallisen hyvää! Kerma-maitoseos pehmensi kalan makua ihanasti ja ruiskuorrute sopi haukifileisiin todella hyvin. Ennen en ole pahemmin välittänyt hauesta kun en ole saanut tehtyä siitä hyvää ruokaa, mutta nyt otan hauetkin ilolla vastaan. :)

Jotain pakastimestamme vielä puuttuu, nimittäin sienet! Haluan kantarelleja!!! Joo niitä saisi ostettua valmiiksi kerättyinäkin, mutta olisi niin ihana löytää niitä itse. Kerran ollaan jo sienimetsällä käyty, köyhin tuloksin. Muutamia kangassieniä löytyi ja niistä saatiinkin savuahvanelle herkullinen kermainen sienikastike, mutta pakkaseen niitä ei riittänyt. Tosin syksyllähän se sienikausi kaiketi on parhaimmillaan, joten ehkä peliä ei ole vielä täysin pelattu sienten suhteen.


Omalta parvekkeeltakin löytyy muutamia kesän/syksyn makuja. Yrtit, basilika ja suklaaminttu, ovat rehottaneet koko kesän ja olen pakastanut niitäkin kun en ole ehtinyt käyttää koko satoa. Pikkuinen sitruspuummekin on kypsyttänyt hedelmänsä kauniin oransseiksi. 


Kirsikkatomaatti on ollut jo pitkään täynnä raakileita, mutta nyt vihdoin ja viimein tomaatitkin näyttävät kypsyvän. Olen kasvattanut tätä samaa lajiketta jo monena vuotena. Aina se on tehnyt paljon tomaatteja, mutta ne kypsyvät aina vasta loppukesästä.
Meillä on herkuteltu koko kesä kaupan herneillä, minä ja Senni voisimme syödä niitä litratolkulla, mutta pian saatamme päästä herkuttelemaan omilla kirsikkatomaateillakin. :)


Mitkäs kaikki kesänmaut teillä on pakastettu tai säilötty talteen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti