torstai 13. elokuuta 2015

2v neuvolakuulumiset

Tänään oli Sennin 2v neuvolan aika.
Meidät otti vastaan ihan uusi terveydenhoitaja, sillä oma neuvolan tätimme on äitiyslomalla. Tämä uusi täti osoittautui onneksi oikein mukavaksi ja ammattitaitoiseksi. :)

Ensiksi hän jututti hiukan meitä vanhempia. Juttelimme mm. uhmasta ja minä pyysin neuvoja kuinka toimia uhmakkaan taaperon kanssa.
Kävimme läpi myös ihan perusjuttuja kuten hampaidenpesua, ruokarytmiä, ruokatottumuksia, nukkumista ja sosiaalisia taitoja.
Puheenkehityksestä ei juurikaan tarvinnut jutella, hänkin kyllä huomasi kuinka paljon tuo meidän taapero papattaa jo. :D

Meiltä kysyttiin, onko vaipat vielä käytössä ja onhan ne. Juttelimme siitä miten pottailu sujuu ja kuulemansa perusteella terkka ehdotti, että vaippa jätettäisiin pois.
Meidän oli tarkoitus jättää vaipat pois jo alkukesästä, mutta omaa saamattomuuttamme emme sitä tehneet.

Meiltä kyseltiin myös, että saako Senni käyttää tabletteja, älypuhelimia yms.
Eipä tuo ole vielä sellaisia juurikaan käyttänyt. Pari hassua kertaa saanut kokeilla tablettia kun isänsä tai siskonsa ovat pelanneet. Puhelimetkaan eivät ole meillä leluja, joten nekään eivät ole taaperon käytössä.
Ainut jolloin tyttö pyytää puhelinta itselleen on kun isosiskoni on paikalla. Hänen puhelimessaan on itse kuvattuja videoita mm. kissoista ja niitä Senni jaksaa katsoa kerta toisensa jälkeen. Jokin aika sitten hän hämmästyttikin meitä, kun osasi ihan itse etsiä valikosta videot ja painaa oikeista kohdin päästäkseen katsomaan lempivideonsa. :D
Päivittäisessä käytössä tabletit tai älypuhelimet eivät meidän taaperolla siis ole. Neuvolan täti oli sitä mieltä, että nykyään näitä ei oikein voi välttää eikä näe niitä pahana. Raja näiden käytössä menee hänestä siinä kun lapsi alkaa kinuamaan laitteiden perään tai kun laitteen poislaittamisesta tulee tappelu. Tällöin niiden käyttöä tulisi vähentää.
Telkkarin katsomisesta ei ollut mitään puhetta, mutta sitä meillä saa taaperokin katsoa jonkin verran. En halua lapseni liimautuvan erilaisten ruutujen ääreen, muutakin pitää osata tehdä. Tableteille saa kuitenkin ihan hyödyllisiä leikkejä ja pelejä, jotka voivat opettaa uusia taitoja. Kun neiti tuosta kasvaa, voisi jonkin hyödyllisen pelin ottamista käyttöön harkita, mutta silloin telkkarin katsomisen aika kyllä vähenisi.


Senni oli oma iloinen ja reipas itsensä ja alkoikin leikkiä leluilla, meidän aikuisten jutellessa. Senni rakenteli oma-aloitteisesti torneja palikoista ja asetteli autoja jonoon. Pyynnöstä hän potki ja heitteli palloa ja osasi nimetä eläimiä kuvakirjasta.
Hienosti tyttö antoi mitata itsensä seinää vasten olevalla mitalla, pituutta oli tullu puolessa vuodessa 4,3cm. Punnituskin suoritettiin ihan aikuisten vaakaa käyttäen ja sitä olikin tullut 1kg ja 590g sitten 1,5v neuvolan. Päänympäryskin oli kasvanut entiseen malliinsa. Nätisti ne käyrät piirtyivät taas sinne keskikäyrän tuntumaan. :)

Neuvolakorttiin saimme seuraavanlaisen tekstinpätkän: "Reipas, toimelias neiti. Motorinen kehitys ikätasoista. Puhelee monipuolisesti, ymmärtää kehoituksia. Ruokav.monipuol. Syö itse. Uhmaa havaittavissa. Kasvaa hyvin."

Iloisilla mielin ja tyytyväisinä saimme lähteä neuvolasta.
Ennen lähtöä Senni heitti vielä läpyn neuvolan tädin kanssa ja huuteli iloisesti heipat. :)

Otimme vaipattomuuskehoituksesta vaarin ja menimme ostamaan neidille ihan ensimmäiset alushousut, vaipat saavat nyt lähteä. Kaupassa minä valitsin yhden kivan pöksypaketin ja Teppo yhden. Niistä Sennin oli tarkoitus valita jommat kummat, mutta kun kysyimme kummat hän halusi saimme ovelan vastauksen "kaikki". :D 
Ostimme sitten molemmat, eiköhän niille kaikille tule käyttöä. Vaippoja käytetään siis tästä päivästä lähtien enää öisin ja pidemmillä reissuilla tai muissa poikkeustilanteissa. Päikkäreillekään vaippaa ei kuulema kannata enää laittaa.
Nyt on yhdet päikkärit nukuttu menestyksekkäästi ilman vaippaa, mutta Mummulan pihalla leikkiessä kävi vahinko kaksi kertaa.
Nyt kun sää on ollut yllättävänkin lämmin, päätin mennä mattopyykille. Matot on nyt pesty, mutta taidan laittaa ne lattialle vasta kun tämä vaipattomuus alkaa sujumaan. :)Kuinka pian teillä on opittu päiväkuivaksi vaipan pois jäämisen jälkeen?

3 kommenttia:

 1. Ihana Senni! <3

  Meillä opittiin päiväkuivaksi vasta vähän päälle 2,5 vuoden ikäisenä (äidin) tuskan kautta. Ei mennyt meillä pottailu ihan niin kuin ajattelin, mutta kiirettä ei oikeasti olisi ollut. Sen vinkin annan, että ota vain rennosti ja kaikessa rauhassa! Lapsi oppii kuivaksi kun on itse siihen valmis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vinkinstä. Useinhan se hoppu onkin juuri vanhemmilla, ei lapsella. Lupaan yrittää ottaa rennosti ja rauhassa. :)

   Poista
 2. Kiva, että neuvolassa meni kivasti! :)

  Meillä kuivaksi oppiminen kävi aika salamana, pottailtiin kyllä ahkerasti, mutta Ellu teki pottaan jotain ehkä kerran viikossa. :P Yhden onnistumisen jälkeen hän sitten päätti, että on iso eikä tarvitse vaippaa. Sen jäljeen housuun on tullut hereilläollessa ehkä kaksi vahinkoa. Päiväunilla on vielä vaippa ja sille on tarve, tyttö nukkuu pitkään ja sikeästi, yövaippa sitävastoin on yleensä kuiva.

  VastaaPoista