keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Sadepäivän saksipulla

Sanotaan "Kun kaikki menee päin mäntyä, paista pannukakku".
Hmmm....
Toimisikohan seuraava:
"Kun on huolta ja murhetta, leivo pullaa".

Leipominen ja käsityö ovat minulle terapeuttista puuhaa, monellakin tapaa.
Viihdyn näiden askareiden parissa, kun niihin keskityy saa ajatukset ainakin hetkeksi johonkin mukavaan asiaan. Toimeliaana pysyminen auttaa myös vaikeina hetkinä. Jos asioita jää vain paikoilleen murehtimaan, paisuvat ne mielessä todellisuuttakin suuremmiksi.


Tänään satoi vettä ja ulkona oli koleaa. Ei huvittanut mennä ulos, mutta jotain kivaa puuhaa oli keksittävä.
Menin reseptikirjahyllylleni ja nappasin käsiini yhden kirjoista. Hetken selailimme sitä Sennin kanssa ja päädyimme tekemään saksipullaa.

Pullan leipominen onnistuu mainiosti myös taaperon kanssa. Pienen leipurin voi ottaa moneen vaiheeseen mukaan. Senni ainakin sekoittelee jauhoja innoissaan ja lisää niitä pyydettäessä taikinaan ja maistelee tietenkin kaikkea. ;) Ja mikäs taaperosta sen hauskempaa kuin upottaa kädet pehmeään pullataikinaan ja hämmästellä sen koostumusta.
Pullaa ollaan leivottu yhdessä useammankin kerran, mutta saksipullaa ei oltu aikaisemmin kokeiltu.
Saksipullassa pulla siis kirjaimellisesti saksitaan muotoonsa.

Näin me teimme saksipullaa:

Ensin valmistettiin tavallinen pullataikina (jossa 2,5dl maitoa) ja annettiin sen kohota hyvin.
Sitten taikina pöydälle ja vaivaamaan.




Kaulitse taikina suorakaiteen muotoiseksi ja levitä haluttu täyte.
Me laitoimme täytteeksi vaniljakreemiä ja kanelia.




Seuraavaksi taikina kääritään pidemmältä sivulta rullaksi. Nosta rulla uunipellille ja taivuta se ympyrän muotoiseksi.



Sitten saksimaan! Leikkaa taikinasta reilun sormen paksuisia paloja (ei pohjaan saakka).




Taivuta joka toinen pala sisäänpäin ja joka toinen ulospäin.
Helppoa ja hurjan hauskaa. Minä olisin voinut saksi enemmänkin. :D




Voitele koko komeus kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.



Paista pullaa 200 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia.
Anna pullan jäähtyä hetki ennen kuin siirrät sen pois uunipelliltä.
Sitten vain pullaa mussuttamaan kera kylmän maidon. Uppoaa kyllä takuulla kostena ja koleana sadepäivänä. :)



Tämä oli hetken mielijohteesta tehty kokeilu, mutta kyllä minä olisin tuon kehdannut kahvipöytäänkin nostaa ja tarjota vieraille.
Pikkasen jännitti kypsyykö pulla kun se oli tuollainen iso kranssi. Hyvin se kypsyi, ei ollut raakaa muttei kuivaakaan, sopivan pehmeää uunituoretta pullaa.



Onko saksipulla sinulle tuttu?

4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä. :)
    Ei olekkaan tullut koskaan tehtyä saksipullaa, pitää joskus tehdä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Terhi! :)
      Kokeilkaa ihmeessä, teillä isommat lapset voivat osallistua saksimiseenkin. :)
      Minusta tuosta tuli niin kivan näköinen, että samanlaisen voisi tehdä vaikka johonkin juhliin.

      Poista
  2. Voi miten hieno ja herkullinen pulla! Olet taitava!!! <3

    VastaaPoista