keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Puutarhapuuhia partsilla

Nyt on tullut tehtyä aika monta leipomisaiheista postausta. Varoitus:lisää on tulossa! ;)
Mutta tehdään meillä muutakin kuin vain leivotaan.

Tänään päätin laitta vähän parveketta kesäkuntoon.
Suuntasimmekin aamusta Tepon ja Sennin kanssa kukkakauppaan ja kaikkea kivaa sieltä tarttuikin mukaan.

Parvekkeemme on aika normikokoinen kerrostaloasunnon partsi.
Parvekkeellamme on myös lasitus. En ole ennen oikein tajunnut koko lasituksien ideaa, olen lähinnä ajatellut että ne tekevän parvekkeesta vain tukalan kuuman kasvihuoneen kun aurinko lämmittää.
Nyt kun ollaan asusteltu tässä kodissa noin puoli vuotta, olen huomannut että lasituksesta on oikeasti iloakin!

Edellisessä kodissa, jossa parvekkeella ei ollut lasitusta, lumi tuprusi talvella pitkin parvekkeen lattiaa eikä sitä voinut käyttää lainkaan. Syksyllä ja keväällä taas puista tuli tuulen mukana lehtiä ja siitepölyä. Kesällä parvekekalusteita sai olla koko ajan pyyhkimässä katupölystä ja kaikenmaailman ampparit ja muut öttiäiset pörräsivät ympärillä.
Vanhan kodin yläkerrassa asui ensin nuortaväkeä ja he heittelivät kissan- ja koirankarvat parvekkeellemme. Kun he muuttivat pois, tuli tilalle tupakoiva perhe joka käytti parvekettamme tuhkakuppinaan. Arvaatte varmaan kuinka paljon harmitti kun tuolien pehmusteetkin olivat reikäisiä kun niihin oli tiputeltu tuhkaa. Eikä se tupantuhka ollut muutenkaan kiva, etenkin kun meillä asusti silloin konttaava pikkuneiti.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen!
Sen lisäksi, että olen mielettömän onnellinen että asumme nyt tässä ja meillä on mitä ihanimmat naapurit, olen tyytyväinen parvekkeeseemme.
Parveketta pystyi käyttämään myös talvella, koska lasituksien ansioista sinne ei tullut lainkaan lunta.
Yhtään puunlehteä ei ole ainakaan vielä kantautunut parvekkeelle eikä myöskään hiekkaa taikka öttiäisiä.
Tosin asumme niin korkealla (6.kerros) ettei katupöly yms. varmaan ihan heti tänne asti lentelekään. Pyykkejä uskaltaa siis kuivattaa huoletta parvekkeella. Eikä kukaan yläkertalainen pysty karistelemaan minkäänlaisia roskiaan meidän parvekkeelle, koska asumme ylimmässä kerroksessa. :D

Lisäksi lasitus tuo minulle turvallisuuden tunnetta. Ilman lasituksia en varmaan pahemmin uskaltaisi näin korkealla seisoskellakaan. Jotenkin on vain helpompi olla ja katsella maisemia kun välissä on lasi eikä jyrkkä äkkipudotus.
Parveke ei toki ole leikkipaikka, mutta tälle parvekkeelle uskaltaa päästää taaperonkin käväisemään. Kaide on umpinainen (betonia) ja minusta normaalia korkeampi. Senni ei nää edes varvistamalla kaiteen yli ja hyvä niin. Itseasiassa hän ei taida edes ylttää käsillään kaiteen yläreunaan. :D
Aikuisen sylistä onkin turvallisinta ihastella maisemia.
Näin korkealta näkee muuten melkoisen kauas!
Parvekkeelta olemme ihailleet puita joihin tulee lehtiä, vähänmatkan päässä kulkevia junia, oman sisäpihan leikkipaikkaa ja liikenteen hulinaakin näkee kun vähän päätään kääntää.
Onneksi parvekkeemme on sisäpihan puolella, se onkin rauhallinen kun pihasta on tehty istutuksin suojaisa. En edes tiennyt tässä olevan leikkipihaa ennen kuin muutimme tänne, vaikka olin kulkenut ohi monia ja monia kertoja.

Tämäkin parveke, niin kuin edellinenkin, on etelän suuntaan eli kesähelteellä paahteinen!
Onneksi tässä kodissa saa läpivedon aikaiseksi kun avaa keittiön tuuletusluukun ja parvekkeen lasitusta. Vanhassa kodissa oli kesällä tukalaa kun kaikki ikkunat ja huoneet olivat etelään eikä mistään läpivedosta ollut tietoakaan. Toivottavasti tämä koti ei muutu kesällä saunaksi. :D

Helteitä ajatellen koitin tehdä fiksuja valintoja kun valitsin parvekekasveja. Yritin myös pysyä kasvien määrän kanssa kohtuullisuudessa. Joskus on tullut hamstrattua liikaa kukkia ja silloin innostus niiden hoitamiseen lopahtaa.

Viimekesänä istutin mehikasveja äitini tekemään mosaiikkiruukkuun. Kasvit talvehtivat ruukussa hyvin ja nyt ne kasvaa rehottavat ja ovat levinneet vikkelään. Mehikasvit ovat siis monivuotisia. Ne ovat kivikkokasveja ja kestävät hyvin paahteisellakin paikalla. Mehikasvit ovat helppohoitoisia ja minusta kiehtovan kauniita.


Monena vuotena olen itse kasvatellut, ihan pikkusiemenistä asti, kirsikkatomaatteja. Tänäkin keväänä kylvimme siemenet multaan ja nyt meillä kasvaa jo komeita taimia. Tomaatit vaativat paljon valoa ja lämpöä, siksi ne ovatkin varmaan aina kasvaneet hyvin parvekkeillani. Tosin viimekesänä tomaatit jäivät osittain syömättä, kiitos silloisen yläkerran naapurin joka siroitteli tupakantuhkansa niiden päälle, yök!


Parvekelasituksien takia parvekkeellemme ei saa mitenkään fiksusti parvekelaatikoita. Tämä ei minua haitannu, sillä viimekesänä ostetut parvekelaatikot olivatkin mielestäni vähemmän kauniit. ;)
Hankin sitten metallisen sinkityn hyllyn (ikeasta) johon sain laitettua muutamia kesäkukkia ja yrttejä.
Kasvit näyttävät oikein kauniilta sinkityllä hyllyllä, siinä vastakohdat kohtaavat toisensa. Sinkitty hylly on hyvin pelkistetty, miltein karu. Kukat tuovat siihen pehmeyttä, eloisuutta, runsautta ja kaipaamaani väriä. :)

Hyllyltä löytyy muutamia kestosuosikkejani: muratti, pelargonia ja basilika. Yksi uutuuskin hyllyn yrttipurkista löytyy, suklaaminttu! Suklaaminttun tuoksu on hurmaava, se sopii kuulema hyvin jälkiruokiin. Se oli heräteostos, mutta hyvä sellainen.
Yksi pieni samettiruusukin hyllyltä löytyy. Samettikukat eivät ole lemppareitani, mutta tämä oli niin pirtsakan värinen että päätin ostaa sen.
Kukkien lisäksi hyllyköstä löytyy äitini tekemä mosaiikkipallo, minun tekemiäni betoniruusuja ja pari vaaleaa pikkulyhtyä.
Hyllyn edustalla roikkuu myös aikaa nähnyt tuulikelloni. Tuulikellon olen ostanut joitain vuosia sitten indiskista kun sain sinne  lahjakortin siskoltani. Vaikka tuulikello ei olekaan enää uutuudenhohtoinen, pidän siitä edelleen kovasti ja sillä on tunnearvoa minulle.

Parvekkeen pöydällä on yksi minulle uusi tuttavuus, sitruspuu. Ostin sen jo alkukeväästä ja se sai olla tähän päivään asti keittiönpöydällä. Sitrukset ovat ihan syötäviä. Jännä nähdä kypsyvätkö ne. Sitruspuu pitää lämmöstä, joten sen luulisi viihtyvän parvekkeellamme.

Vielä parveke ei ole valmis. Tuolit tarvitsevat uudet pehmusteet, entisten jouduttua roskikseen ja lattia kaipaisi jonkin ihanan maton.
Voihan olla että parvekkeelle löytyy muutakin kivaa. ;)
Kukat tuovat kuiten parvekkeella kesäntuntua, väriä ja eloisuutta. Parvekkeesta tuli heti paljon viihtyisämpi kun se sai muutaman kasvin asukkaakseen.


Joko siellä peukalot vihertävät ja sormet on upotettu multaan?

1 kommentti: