torstai 14. toukokuuta 2015

Ensimmäinen hammastarkastus

Eilen oli Sennin ensimmäinen hammastarkastus.
Aika tarkastukseen oli hankalasti juuri kesken päiväunien ja siksi jouduin muokkaamaan päivärytmiämme aika paljon.
Senni oli kuitenkin reipas tyttö ja iloisena lähti kanssani kohti hammaslääkäriä. Sanoin Sennille aamulla että täti kurkkaa hänen hampaitaan, tämän seurauksena tyttö hokikin koko päivän "täti kuukkaa".
Hammaslääkäriin päästyämme pääsimme heti sisälle, vaikka olimmekin 15min etuajassa.
Senniä alkoi selkeästi jännitää mitä lähemmäksi hammashoitajaa menimme. Yleensä kovasti höpöttävä tyttö oli ihan hiljaa ja halusi syliini.

Tarkastus aloitettiin juttelemalla. Hammashoitaja kyseli miten Sennin hampaita hoidetaan, pesut, ruokailut, onko tuttia yms.
Näissä asioissa ei ollut mitään moitittavaa, kaikki oli kunnossa.

Hoitaja kertoi minulle tuttuja perusjuttuja hampaiden hoidosta. Jotain uuttakin kuulin: happohyökkäyksen saa pysähtymään myös juustolla tai pähkinöillä! Tällaista en muista ennen kuulleeni, hyvä tietää.

Kysyin myös uusimmasta tahnasuosituksesta eli siitä että hammastahnassa tulisi olla fluoria 1100 ppm mutta sillä pitäisi pestä vain kerran päivässä ja toinen pesuista olisi pelkällä vedellä. Hoitaja sanoi suosituksen olevan aika uusi. Hän sanoi pohtineensa asiaa, mutta ei näe siitä oikein järkeä. Näin pienet lapset eivät oikein osaa vielä purskutella tahnoja ulos vaan neilevät ne. Tahnaahan ei ole hyvä kauheasti nieleskellä, tässä siis yksi syy miksi hoitajamme ei itse suosittele vahvempia tahnoja pienelle lapselle.
Toinen syy oli seuraava:
Hänestä on parempi että sillä miedolla tahnalla pestään kaksi kertaa päivässä hampaat jolloin fluorin vaikutus kestää aina sen noin 12 tuntia ja seuravaa taas sen 12. Ei siis niin että pestään kerran vahvemmalla tahnalla jonka pitäisi suojata hampaita 24 tuntia.
Me siis jatkamme ainakin toistaiseksi hampaiden pesua miedommalla tahnalla jossa fluoria on 500 ppm, kaksi kertaa päivässä.

Juttelutuokion aikana Sennikin rentoutui huomattavasti.
Seuraavaksi hoitaja kurkkasi Sennin hampaat. "Hienoja helmihampaita" oli hänen kommenttinsa tytön hampaista. Kaikista taaimmaiset poskihampaat eivät ole vielä puhjenneet, mutta kaikki muut ovat. Hampaat olivat kuulema hyvinhoidetun näköiset.
Purenta sen sijaan olisi voinut olla parempi. Sennin alaleuka on liian takana, jonka vuoksi alahuuli menee helposti yläetuhampaiden taakse. Purenta voi kuulema vielä muuttua näin pienellä lapsella. Nyt purennalle ei tehdä mitään, tilannetta tarkkaillaan ja vasta joskus lähempänä kouluikää aletaan miettimään oikomishoitojen tarvetta.
Minulla on ollut ihan samalainen leuka ja sitä on erilaisilla oikomishoidoilla hoidettu ja nyt se onkin ihan hyvä. Harmillista, että Senni on sen minulta peritty mutta minkäs teet.
Kysyin olemmeko me voineet jotenkin itse aiheutta tuon purennan tytölle. Emme kuulema, tämä on selkeästi peritty ominaisuus eikä esim. tutista johtuva purentavika. Toki on kuulema erittäin hyvä, ettei tutti ole enää käytössä.

Sennin yläetuhampaiden välissä on pieni rako, se johtuu kireästi huulijänteestä. Tämä voi korjaantua itsestään kun pysyväthampaat tulevat.
Pohdinkin tuota rakoa useampi kuukaisi sitten, että mistä tyttö sen on saanut. Minulla tai Tepolla sellaista ei ole.
Sattumalta sitten huomasin omista vauvakuvistani, että minulla on ollut samanlainen rakonen! En muista että sitä olisi minulla mitenkään hoidettu, se on siis varmaan korjaantunut itsestään.
Hoitaja sanoi, että tarvittaessa huulijänne voidaan katkaista jolloin hampaat pääsevät kasvamaan yhteen.
Tästä rakosesta en ole huolissani, minusta se on itseasiassa suloinen piirre pikkuisella ja se on helposti korjattavissa jos tarvitsee. Tuo purenta kyllä harmittaa, oikomishoidot ovat pyllystä. Minulla itselläni oli jos jonkinlaista härpäkettä suussani, jotta purenta saatiin kuntoon. Toivottavasti nykyään oikomishoidotkin olisivat kehittyneet eivätkä ne olisi niin häiritseviä kuin minun lapsuudessani.

Pääasia on kuitenkin, että tytön hampaat ovat kunnossa ja olemme osanneet hoitaa niitä hyvin.
Senni sai valita itselleen hammasharjan ja muovisen sisiliskon muistoksi. Minä sain hammastahnanäytteitä ja lappusen jossa kerrottiin hampaiden hoitamisesta kotona.

Kaiken kaikkiaan käynnistä jäi hyvä mieli!
Senni antoi hienosti kurkistaa suuhunsa ja alku ujoiden jälkeen hän tutkiskeli huonetta, hammaslääkärituoli oli hänestä hurjan mielenkiintoinen. :D
Ensi vuonna uudestaan! :)Senni huomasin odotustilan leikkinurkkauksen heti ja sinne oli päästävä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti