sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Herkkuja jokaiselle (gluteenitonta, vähälaktoosista ja lihatonta)

Sain vieraikseni ihanat ja rakkaat ystäväni, ensimmäistä kertaa tähän kotiin.
Nykyään on varsin harvinaista, että näemme kaikki viisi samaan aikaan.
Olikin todella mukavaa nähdä porukalla ja vaihdella kuulumisia. :)
Yhdellä ystävälläni on kaksi taaperoikäistä poikaa ja hekin olivat mukana. Pienet pojat olivatkin ainoat miespuoliset näissä kahvitteluissa, me naiset saimme höpistä siis rauhassa naisten juttuja. ;)

Arvaattekin varmaan, että leivoin jotain herkkua, ihan niin kuin teen aina kun saamme vieraita.
Tällä kertaa olikin hieman haasteellisempaa keksiä tarjottavia, sillä yksi ystävistäni on kasvissyöjä ja yhdellä on vähälaktoosinen ja luontaisesti gluteenitonruokavalio.
Makea leivonnainen oli helppo tehdä luontaisesti gluteenittomana, mutta suolaisen kanssa pitikin pähkäillä enemmän. Sellaiset valmiit gluteenittomat jauhoseokset eivät tässä tapauksessa käyneet kun niissäkin on jotain mikä ei sovi ystävälleni. Lopulta keksin tarjottavat ja ryhdyin miettimään niiden yksityiskohtia.

Mitä sitten tein tarjottaviksi?
Suolaisina pikkupurtavina tarjosin täytettyjä munanpuolikkaita, kasvis- ja kalatäytteillä (nämä tein hylatuotteilla). Etsin ensin jotain täyteohjeita netistä, mutta niissä oli usein mm. katkarapuja ja ne eivät sovi kasvissyöjä ystävälleni, keksin siis täytteet omasta päästäni.
Kasvistäytteeseen laitoin yrttimarinoituja fetakuutoita, aurinkokuivattutomaatti tuorejuustoa, smetanaa ja sinappia. Kalatäytteeseen tuli lämminsavulohta, ruohosipuli tuorejuustoa, smetanaa ja sinappia.
Molemmat täytteet tekivät kauppansa hyvin, mutta minä pidin enemmän tuosta kasvistäytteestä.
Olin näihin varsin tyytyväinen, sain loihdittua pientä suolaista jota kaikki pystyivät syömään ja ihan kivan näköisiäkin niistä tuli. :) 
Oli muuten ensimmäinen kerta kun tein täytettyjä munanpuolikkaita, mutta ei varmaankaan viimeinen.


kasvistäytteellä

kalatäytteellä

Makeaksi syötäväksi tein appelsiini-suklaakakun. Alunperin minulla oli ajatus tehdä ohjeenmukaan eräs suklaakakku mutta tajusin, että sitä ei voinut tehdä hylana. Tämäkin resepti on siis ihan omasta päästäni, pohjaa lukuunottamatta.
Pohja on tehty kultaranna pumpulikakku nimisellä ohjeella ja se on gluteeniton. Ohje on tarkoitettu kuivakakkuun, mutta hyvin se toimi kakkupohjanakin kun taikinaa teki vain 1/3 alkuperäisestä ohjeesta.

Tässä alkuperäinen ohje jolla tulee kuivakakku 1,8-2l vuokaan. Jos halaut tehdä vain yhden pienen kakkupohjan niin riittää kun teet vain 1/3 ohjeesta ja paistat pohjaa n. 30min.

3 munaa
3dl sokeria
4dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1,5tl vaniljasokeria
250g voita

Vatkaa munat ja sokeri todella kovaksi vaahdoksi ja lisää kuivat aineet. Sulata voi kiehuvaksi ja lisää se kiehuvana muiden ainesten joukkoon. Sekoita taikina hyvin, voi ei saa erottua taikinasta. Laita taikina vuokaan ja paista sitä 180 asteisessa uunissa 50-55min.

Kakkupohjan kostutin appelsiinimehulla ja sen päälle laitoin tekemäni appelsiini-suklaamoussen.

Mousseen käytin seuraavanlaisia aineksia:
400g viola appelsiinituorejuustoa
500g maustamatonta rahkaa
200g tummaa leivontasuklaata
4 liivatelehteä
2,5dl flora vanillaa

Sekoitin tuorejuuston, rahkan ja sulan suklaan keskenään. Liuotin pehmennetyt liivatelehdet tilkkaan vettä ja lisäsin ne joukkoon. Viimeisenä lisäsin vaahdotetun flora vanillan mousseen. Sitten vain mousse vuokaan pohjan päälle ja jääkaappiin hyytymään. 
Sokeria en lisännyt lainkaan sillä minusta suklaa ja flora vanillan toivat tarvittavan määrän makeutta. Jos kakusta haluaa makeamman voi siihen lisätä tuorejuustojen kanssa haluamansa määrän tomusokeria.

Kakun koristelin tomusokerilla makeutetulla kermalla, keltaisilla koristerakeilla ja itse tekemilläni sokerimassaruusuilla.
Minusta on kiva, että kakun koristelu antaisi edes jonkinlaisen vihjeen kakun mausta. Kakun ruskea väri antoi varmasti vinkkiä että siinä on suklaata, koristerakeiksi valitsin kauniin keltaiset rakeet kertomaan appelsiinin mausta.
Ruusut tein tuomaan keveyttä kakkuun. Sain Tepolta joululahjaksi erilaisia muotoiluvälineitä, joita käytin avuksi ruusujen tekemisessä (mm. pallopäistä työkalua jonka avulla muotoihin terälehdistä ohuita). Ruusut saivat päälleen vielä kaunista, kultaista elintarvikekimalletta.
Ruusun vihreät lehdet värjäsin pastaväreillä, jotka nekin sain Tepolta joululahjaksi. Aikaisemmin olen värjäillyt sokerimassaa ihan niillä perus elintarvikeväreillä ja niilläkin se onnistuu, mutta noilla pastaväreilä värjääminen oli huomattavasti helpompaa hommaa!






Kakku sai kovasti kehuja niin ulkonäkönsä puolesta kuin makunsakin. Tosin ehkei kukaan ystävistäni uskaltaisi sanoa jos olisikin pahaa, vaikka pyysinkin rehellistä mielipidettä, ;)
Ei vaineskaan, se että lapsetkin mussuttivat kakkua tyytyväisinä, kertoi sen että se oli onnistunut. Taaperot eivät taatusti olisi sitä syöneet jos se olisi ollut liian hapanta.




Koska ystävänpäivään oli enää viikko aikaa, päätin ripotella pöydälle punaisia suklaasydämmiä. :)
Nyt ystäväni ovat nähneet uuden kotimme ja etukäteis ystävänpäiväkakkukahvitkin tuli nautittua.
Kiitos vielä rakkaat ystäväiseni kun tulitte kaikki paikalle! <3



Miltäs tarjoiluni vaikuttavat?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti