lauantai 10. tammikuuta 2015

Terveellisemmät muffinit

Minun on tehnyt jo pitkään mieli taas leipoa jotakin! Olen tainnut jäädä leipomiseen koukkuun taas ihan totaalisesti.
Jotenkin tämä leipomisvimma oli saatava taltutettua. Leivoimme alkuviikosta Sennin kanssa kauraleipää, mutta nyt teki mieli leipoa jotain makeaa.

Sain hyvän syynkin leipoa, sillä siskoni Jaana oli tulossa kyläilemään ja kohentamaan keittiömme ilmettä. keittiön ilmeen kohentamisesta kuulette lisää lähiaikoina. Sen voin toki paljastaa, että kuppikakut liittyvät myös tähän projektiin.

Tällä kertaa en suunnannut leipomisvimmoissani reseptikirjojeni ääreen, vaikka mieli tekikin. Sen sijaan surffailin netissä ja yritin löytää jonkin terveellisemmän (tarkoittaa minulle vähäsokeristä, ei nopeita hiilareita/vehnäjauhoa ja ei kovia rasvoja). Ajattelin ettei sellaista ole olemassakaan, sokeri ja vehnäjauhot kuuluvat olennaisesti leivontaa. Yllätyin, sillä löysin kuin löysinkin melko terveellisen muffinsiohjeen: banaani-suklaamuffinit. Näitä oli kokeiltava!
Täysin sokeriton tämäkään ei ole, sillä banaanit itsessään sisältävät jo sokeria, mutta huomattavasti terveellisempiä kuin perusmuffinsit ja kuppikakut.

Kuten tavallisesti, muokkasin ohjetta mieleisekseni. Alkuperäisessä ohjeessa oli mm. kookosrasvaa ja proteiinijauhetta, korvasin ne rypsiöljyllä ja kaurajauholla.

Alkuperäisessä ohjeessa luki minulle myös yksi täysin vieras aines, psyllium! Mitä ihmettä se on, ajattelin! Google osasi kertoa minulle seuraavaa: Psyllium on jänönratamon (Plantago ovata) kuivatuista siemenistä valmistettua jauhetta, jota käytetään apuaineena gluteenittomassa leivonnassa. Jauhe on kuitupitoista, ja se antaa gluteenin tapaan taikinaan sitkoa. Psyllium on hajutonta ja mautonta.
Tämän luettuani päätin ostaa psylliumia ja sitä löytyikin ihan prismasta, ei tarvinnut lähteä erikoisliikkeisiin sitä metsästämään.

Tällaisen ohjeen sitten muokkasin:

3 banaania
1 rkl rypsiöljyä
2 kananmunaa
1 rkl hunajaa

1 dl kaurahiutaleita (sauvasekoittimella jauhoiksi hienonnettuina)
0.5 dl mantelijauhoa
0,5 tl vaniljakreemijauhetta
1 tl kanelia
Ripaus kardemummaa
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta (aitoa, ei oboyta tms)
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
0,5 dl kaurajauhoja

Soseuta banaanit ja muut kosteat ainekset keskenään.
Sekoita kuivat ainekset keskenään ja yhdistä ne banaaniseokseen.

Kaada taikina muffinsivuokiin (noin 8kpl) ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Jos käyttää paperisia vuokia, on paiston ajaksi niiden tueksi hyvä laittaa esim. silikoniset vuuat, jotta taikina ei valuisi pitkin peltiä.


Ennen kuorrutusta



Alkuperäisessä ohjeessa muffinseilla ei ollut mitään kuorrutetta, mutta halusin niille edes jonkinlaisen kuorrutteen.
Tein ehkä maailman simppeleimmän kurrutteen: soseutin mansikoita ja banaania ja sekoitin ne pehmeään maustamattomaan jogurttirahkaan ja hyvää tuli!  Kuorrute toi muffineihin kivasti raikkautta. 
Kuorrute oli melkoisen löysää, mutta ihan kivasti sitä sai valuteltua muffineiden päälle. Koristelin muffinit vielä kuivatuilla banaanilastuilla.


Kuorrutuksien ja koristeiden kera.



Hiukan ennakkoluuloisesti lähdin maistelemaan kokeiluani, voisiko "sokeriton" ja vehnäjauhoton muffinsi olla hyvää... Oli se! Ei sitä nyt ihan voi verrata sellaiseen tuhtiin suklaiseen muffinsiin, mutta kyllä tällä makeanhimon sai selätettyä. Muffinit maistuivat myös Jaanalle ja Sennille. 
Muffinsit söimme lusikan avulla, liru kuorrute olisi muuten valunut pitkin käsiä.

Tämä oli kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoista!
Hyvällä omalla tunnolla minäkin söin yhden. :)

Onko kukaan muu kokeillut mitään vastaavanlaista reseptiä?

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos!
      Eivät mielestäni ole ne kauneimmat tekemäni muffinit/kuppikakut, mutta terveellisimmät ovat varmasti. :)

      Poista