keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Sennin 1,5v neuvola

Tänään olikin jännä aamu! Minulla oli nimittäin taas hammaslääkäri ja kaiken kukkuraksi heti aamu kahdeksalta. Taas paikkailtiin yksi reikä! Hammaslääkäri ei ole minun lempipaikkani, mutta pakko siellä on käydä jos haluaa pitää purukalustonsa edes jonkinlaisessa kunnossa.

Lisäjännitystä aamun toi se, että Sennin 1.5v neuvola oli myös tänä aamuna, klo.9.15.
Oli siis siinä ja siinä ehtisinkö mukaan neuvolaan. Tepolla on onneksi tänään iltavuoro töissä, joten jos minä en olisi ehtinyt mukaan neuvolaan olisi hän mennyt sinne Sennin kanssa kaksin.
Hammaslääkärissä ei kuitenkaan kestänyt kauaa ja ehdin hyvin mukaan myös neuvolaan.
Teppo tietenkin hoiti kaikki Sennin aamutoimet, aina aamupalasta pukemieen yms. Yleensä minä olen hoitanut aamutoimet jos olemme lähdössä jonnekin, mutta erinomaisesti tuo isikin ne osasi hoitaa. :)
Oli mukavaa, että pääsimme kaikki käymään neuvolassa. Näin kenenkään ei tarvitse selitellä ja muistella toiselle mitä siellä tapahtuikaan ja sanottiin. 
Ollaankin käyty aina koko porukka neuvolassa, Teppo on saanut sumplittua työvuoronsa niin että pääsee mukaan. Odotusaikana taisi olla yksi käynti, jonne menin yksin ja niitä käyntejähän minulla oli odotusaikana enemmän kuin normaalisti. Minusta on mukavaa, että myös lapsen isä haluaa olla mukana kuulemassa mitä lapselle kuuluu/miten hän kehittyy ja samalla hän voi kysyä mieltään askarruttavia kysymyksiä jos niitä on. 

Mutta nyt itse neuvolakäyntiin.
Ensin käytiin terveydenhoitajan juttusilla ja Senni mitattiin ja punnittiin. 
Tasaisesti kasvaa sekä paino- että pituuskäyrä, ihan niin kuin ennenkin. :)

Pituutta Sennillä on nyt 84,5cm (1v neuvolassa oli 77cm).
Painoa taas on 11410g (1v neuvolassa oli 9855g).
Päänympärys on nyt 49,3cm (1v neuvolassa oli 47,8).
Pituus menee siis +1 käyrällä, paino 0 käyrällä ja päänympärys on aavistuksen plussan puolella. Näin ne käyrät ovat tähänkin asti menneet, eli hyvä näin, tyttö siis kasvaa tasaisesti. :)

Terveydenhoitaja kyseli, että syökö Senni monipuolisesti ja tuleeko sanoja minkä verran. Vastasimme, että syö monipuolisesti ja sanoja tulee jo paljon. Senni sanoo jo joitain kaksi sanaisiakin lauseita (esim. äiti apua), tämä taito olisi kuulema lapsen hallittava 2v neuvolassa, mutta eipä siitä haittaa ole vaikka jo nyt osaa. :D
Pottailua terveydenhoita suosittele aloittamaan kesällä, kun ei tarvitse pukea niin paljoa vaatetta. Me tosin olemme aloittaneet pottailun harjoittelemisen jo reippaasti alle 1-vuotiaana, mutta kesällä voisi katsoa josko tyttö oppisi päiväkuivaksi.
Ensimmäiseen hammastarkastukseen tulee kutsu vasta 2-vuotiaana. Sennillä on jo kaikki hampaat puhjenneet, joten mieluusti olisin käynyt näyttämässä niitä jo aikaisemminkin. Nätisti ne pikkuhampaat kasvavat suussa ja hampaidenpesu onnistuu aamui ja illoin hyvin, joten maltamme odottaa kutsua vielä puolisen vuotta. ;)

Annoimme terveydenhoitalle taas täytetyn ESIKKO-lomakkeen josta näkee lapsen puheen kehityksen tason. Hienosti olivat kaikki osa-alueet kehittyneet ja ne menevät itse asiassa kaikki siellä yläkäyrillä. Sosiaalinen kanssakäyminen ja puheen ymmärrys olivat jo 1v neuvolassa siellä yläkäyrillä, mutta nyt myös puheen tuottaminen oli pompsahtanut ns. "normaalitason" yläpuolelle. Tämän me olimme kyllä osanneet aavistaakin kun neiti oppii uusia sanoja päivittäin. Tämä aamuna Teppo huomasi että Senni osaa sanoa kaukku (laukku), samalla kun heiluttelee omaa pientä käsilaukkuaan käsivarrellaan. :D

Osallistuimme myös vapaaehtoiseen Neuvokas perhe-tutkimukseen, jonka tarkoituksena on arvioida ja kehittää Suomen Sydänliito ry:n Neuvokas perhe -elintapaohjausmenetelmää. Lomakkeen kysymyksiin vastattiin rasti ruutuun- menetelmällä. Toinen kyselylomake tulee kahden vuoden kuluttua.
Kun olimme suostuneet kyselyyn saimme mukaamme pienen kassin, joka sisälsi täysjyväruishiutaleita, koulu näkkileipää ja tummaa nalle-pastaa. Tämä oli kiva ylläri, tulevat meillä varmasti käyttöön! Nämä kuuluvatkin ruokavalioomme. :)Sitten siirryimme lääkärin vastaanotolle. Senni olisi tosin halunnut jäädä odotushuoneeseen leikkimään muiden lasten kanssa, mutta pienen suostuttelun jälkeen hän käveli reippaasti lääkärin huoneeseen. :)

Ensin lääkäri hieman kyseli meiltä vanhemmilta, että onko Senni sairastellut tai onko meillä jotain mistä haluaisimme erityisesti keskustella. Senni on pysynyt terveenä, jotain pikkunuhaa on ollut ja vauvarokko oli jo jokin aika sitten. Kovalta flunssalta ja vatsataudeilta olemme onneksi välttyneet, toivotaan että vältymme jatkossakin. Mitään kysymyksiäkään meillä ei ollut lääkärille.

Senni innostui huoneessa olevista palloista ja antoikin niitä lääkärille ja vei aina takaisin kun lääkäri heitti pallon. 
Hetken lääkäri leikki Sennin kanssa ja sitten oli aika hieman tutkia tyttöä.
Ensin lääkäri laittoi pöydälle rusinan ja Senni sai syödä sen. En sitten tiedä oliko rusinan tarkoitus tehdä tunnelmasta leppoisa vai tarkastetaanko pinsettiotetta vielä 1,5-vuotiailtakin.

Senni istui minun sylissäni ja lääkäri antoi hänen piirtää, samalla kun korvat ja silmät tutkittiin. Sydän ja keuhkot kuunneltiin stetoskoopilla, kuulo tarkistettiin kellon/kulkusen avulla ja lääkäri tunnusteli vielä tytön vatsaakin. Kaikki oli niin kuin pitääkin! :)

Lääkäri myös testasi Senniä seuraavasti: hän näytti kynän Sennille, piilotti sen paperin alle ja kysyin missä kynä on. Hienosti Senni osasi kurkata paperin alle ja näyttää kynän olevan siellä. 
Senni oli oma iloinen ja reipas itsensä eikä arkaillut yhtään ja saikin siitä kehuja.

Tällaisen tekstinpätkän lääkäri kirjoitti neuvolakorttiin:
Kasvu hyvää.
Sydän, keuhkot, näkö ja kuulo normaalit.
Sanoja tulee.
Kävely hyvää.
Iloinen ja näppärä tyttö.

En muistanut kirjoittaa Sennin päivärytmistä mitään 1.5v postaukseen joten laitan sen nyt tähän. Kellonajat ovat suuntaa antavia. Pääsääntöisesti päivärytmimme on päivästä toiseen sama, mutta liikkumavaraakin on, menemme sen mukaan mikä hyvältä tuntuu. Jos neiti päättää herätä kamalan aikaisin niin sitten rytmiä aikaistetaan tai jos hän nukkuukin pitkään niin sitten sitä taas venytetään. :)

Klo.7-9 Herää ja mennään aamupalalle ja hoidetaan aamutoimet.
Klo.10.00 Ulkoillaan, leikitään sisällä tai tehdään ruokaa ja muita kotitöitä.
Klo.11.00 Syödään päiväruoka.
Klo.11.30 Menee päikkäreille ja nukkuu noin 2 tuntia
Klo.14.30 Välipala
Klo.15.00 Ulkoillaan, leikitään sisällä, käydään kaupassa tai puuhaillaan milloin mitäkin.
Klo.17.00 Iltaruoka jonka jälkeen taas leikitään ja puuhastellaan milloin mitäkin.
Klo.19.00 Iltapala ja ilta toimet.
Klo.20.15 Iltasatu, jonka jälkeen tyttö viedään nukkumaan omaan sänkyynsä. Unikavereina toimivat vieläkin samat ja rakkaat pehmelolet, Fanny-pupu ja Ammuu-lehmäriepu.


Kaiken kaikkiaan meillä on oikein iloinen, reipas, sosiaalinen ja taitava 1.5v tytön tylleröinen <3

Senni ihailee neuvolan seinämaalusta.
Muistan itsekin ihastelleeni sitä lapsena.

6 kommenttia:

 1. Hieno tyttö! <3 Mitat ovat muuten aika lähellä A-murun 1,5-vuotismittoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän tuo Senni-menninkäinen on. :)

   Vaikka jokainen on tietenkin oma yksilönsä ja ei saisi ainakaan liikaa vertailla, on minusta kiva tutkailla kasvaako Senni suht samoilla käyrillä kuin mitä minä olen itse kasvanut. Itse olen ollut 1,5vuotiaana hitusen kevyempi ja 1,5cm lyhyempi. Toivonkin että Sennin isältä saadut geenit tuovat tytölle edes himpun verran enemmän pituutta kuin mitä minulla on. :)

   Poista
 2. Ihana kuva, Sennihän melkein katoaa kuvaan! :)

  Kylläpäs teillä on ollut perusteellinen 1,5-vuotisneuvola! Meillä oli pelkkä lääkärinosuus ja ihmettelinkin jälkikäteen, miten suppealta se tuntui. Mitat otettiin ja kuunneltiin stetoskoopilla, ehkä vähän katsottiin jalkoja tms. ja kurkattiin korviin. Mutta ei siis tietoakaan mistään taitojen testaamisesta. Jännä nähdä, mitä 2-vuotisneuvolassa sitten tehdään... :D

  VastaaPoista
 3. Heh, joo Senni maastouttuu mekkonsa ansiosta kuvaan hyvin. :D

  Meillä on hyvin perusteellinen neuvolatäti ja olemme pitäneet hänestä kovasti. Harmi että tulevaisuudessa hänen tilallaan on joku muu, hän jää nimittiäin äitiyslomalle.

  Neuvoloiden käytäntöjen välillä näyttää olevan isoja eroja ja niin myös noissa hammaslääkärijutuissa. Joillain pakkakunnilla eka hammastarkastus on 6kk ikäisenä ja täällä vasta 2 vuoden iässä.
  Luulisi silti että teillä 2-vuotisneuvola olisi hieman laajempi kuin 1,5-vuotisneuvola.

  Olen kyllä myös huomannut että eri terveydenhoitajat painottavat eri asioita. Siskon poika kun on Sennin kanssa suht saman ikäinen ja heillä on eri terveydenhoitaja neuvolassa kuin meillä, niin olemme saaneet hyvinkin erilaisia ohjeita ja erilaisien asioiden tärkeyden painottamisessa on ollut eroja.

  VastaaPoista
 4. Ihana ja taitava tyttö teillä. :)
  Teillä on ollut kivan kuuloinen käynti. :) Meidän lääkäri vain keskittyi silloin niin paljon tytön sydämeen ettei mitään muuta ehtinytkään.
  Ainon sanavarasto ei vieläkään ole mikään suuri, saa nähdä kiinnitetäänkö siihen 2v neuvolassa huomiota.

  VastaaPoista
 5. Onpa ihana kuva Sennistä ja seinämaalauksesta!

  Meillä täälläpäin 1,5-vuotisneuvola on laaja ja samoihin aikoihin käydään myös hammastarkastuksessa. Kaksivuotiaana ilmeisesti vain piipahdetaan terkkarilla, ja olikohan niin ettei meitä edes haluta nähdä siellä kolmivuotiaina..? Ei kai? Kaikesta sitä säästetäänkin!

  VastaaPoista