maanantai 19. tammikuuta 2015

DIY pallovalosarja

Valaistus on mielestäni iso osa sisustusta, valoa pitää olla tarpeeksi!
En viihdy kovin hämärässä ja päivisin sälekaihtimet avataankin aina, jotta luonnonvaloa tulisi sisälle mahdollisimman paljon.
pelkkä luonnonvalo ei kuitenkaan riitä, etenkään näin talvisin.

Kotimme valaistus on pääosin ihan hyvällä mallilla, kaikkialla muualla paitsi Sennin huoneessa.
Asialle oli siis tehtävä jotain.
Lastenhuoneen katossa on tällähetkellä muumivalaisin (kuvan lampusta näkee tästä postauksesta).
Vanhassa kodissa se oli makuuhuoneessa ja se sopikin sine himmeän valonsa vuoksi erinomaisesti.
Uudessa kodissamme paras paikka muumivalaisimelle on ehdottomasti lastenhuoneessa. Sen tuoma valo ei kuitenkaan riitä. Muumivalaisimen lisäksi lastenhuoneesta löytyy myös pieni pöytävalaisin, mutta siinäkin on todella himmeä valo ja se sopiikin yövaloksi paremmin kuin esim. lukuvaloksi.

Olen haaveillut lastenhuoneeseen jalkalamppua, joka toisi lisää kaivattua valoa. Sitä ei ole kuitenkaan vielä hommattu.
Sen sijaan lastenhuone on saanut lisävalonlähteen itsetekemästäni valaisimesta, pallovalosarjasta!
Idean tähänkin sisustusratkaisuun sain isosiskoltani Jaanalta. Hän löysikin tähän tarkoitukseen täydellisen led-valosarjan joihin minä tein narupallot.

Monissa paikoissa voi törmätä happy lights-valosarjoihin, minun pallovaloni muistuttavat aavistuksen niitä.
Mitään tarkkoja kopioita happy lightseistä minun ei ollut tarkoitus tehdä. Happy lightsit ovat (tai ainakin ne mitä minä olen nähnyt) varsin tiivisti kieputettu täyteen ohuenohutta lankaa ja valo vain kuultaa niiden alta. Ne eivät siis varsinaisesti tuo valoa, mutta tunnelmaa taatusti sitäkin enemmän. :)
Minä taas halusin valosarjani tuovan myös valoa. Teinkin palloistani sen verran harvoja, että valo pääsee huoneeseen paremmin.


Näin minä tein pallovalosarjani.
Ostin vesi-ilmapalloja (tavalliset ovat liian isoja), puuvillalankaa (kahta eri väriä) ja erikeepper-liimaa.

Ensin leikkasin langoista sopivan pituisia pätkiä, ei liian lyhyitä, eikä liian pitkiä (laiskanlankoja) jotka menevät helposti solmuun. Kokeilemalla löytyy sopiva mitta, minun naruni taisivat olla jotain 80cm pitkiä. Jokaiseen palloon käytin kolme narunpätkää. Narut kiedoin somien ympärille vyyhdeiksi, se helpotti niiden käsittelyä jatkossa.
Seuraavaksi täytin vesi-ilmapallot. Kokeilin ensin puhaltaa niitä täyteen, mutta siitä ei sitten tullut yhtään mitään!!! Onneksi minulla oli ennestään ilmapallopumppu ja johan alkoi pelittää. :D
Palloja ei kannata pumpata ihan täyteen tai niistä tulee epämääräisen muotoisia, mikäli siis haluaa niistä pyöreitä.

Kun pallot oli täytetty ja langat pätkitty, sekoitin kulhossa 2/3 osaa erikeepperiä ja 1/3 osaa vettä keskenään sekaisin. Sitten langat kastettiin vesi-liimaseokseen ja kieputettiin haluamallaan tavalla pallon ympärille. Vesi-liimaseos kuivuu nopeasti sormiin ja silloin homma käy todella tahmaiseksi, siksi pesinkin käsistäni liimaa aina välillä pois.
Jos en ihan väärin muista niin jossain oli, että pallot olisi kääritty ensin tuorekelmuun, jotta sen saisi paremmin irti. Minun palloni kylläni irtosivat vallan mainiosti vaikken kelmua käyttänytkään. Voi olla, että jos tekee isompia palloja niin silloin se kelmu voi olla ihan tarpeen, tämä siis vain minun veikkaukseni.
Pallot kuivuivat melko nopeasti, jos olin tehnyt ne iltapäivällä niin olivat ne kuivia jo samana iltana. Pallojen kuivuttua oli aika poistaa ilmapallot. Pidin kiinni ilmapallon solmukohdasta, puhkaisin sen ja vedin pois. Jos solmukohdasta ei pidä kiinni jää ilmapallon riekale narupallon sisään ja sitä onkin hiukan hankala saada sieltä pois.
Sitten vain asettelin pallot led-valojen päälle. En kiinnittänyt niitä mitenkään, ainakaan vielä. Tungin ne valoon kiinni sen verran pienestä rakosesta, etteivät ne ihan heti tipu. Sennikin on lähinnä vain ihaillut uutta valosarjaansa ja huudellut PAVVO, joten hänkään ei ole niitä repynyt alas.

Lopputulos miellyyttää minua enemmän kuin osasin kuvitellakaan. Ajattelin ensin, ettei mistään led-valosarjasta juuri valoa tule, mutta yllättävän paljon se valaisee! :) Valokuvat on otettu aamupäivällä valoisaan aikaan, joten niistä ei kunnolla näe sitä kuinka paljon ne tuovat valoa.
Lankojenkin väreihin, vaaleanpunaiseen ja beigeen, olen tosi tyytyväinen, niiden valinnassa Teppokin oli mukana ja tietenkin myös Senni. ;)
Tämä tuunausprojekti antoi led-valosarjalle uuden elämän lastenhuoneessa ja lastenhuone sai kaivattua lisävalaistusta. :)
Minusta nämä ovat oikein nätit, niin ilman valoja kuin valot päälläkin.
Mitäs te pidätte tekemästäni pallovalosarjasta?11 kommenttia:

 1. Tosta tuli ihan mielettömän hieno! Pitäisi tulla ihan livenä ihastelemaan.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Hih, kiitos! Jospa tästä tulisi jollekin myös se inspiraation kipinä. :)

   Poista
  2. Kyllä tuli! Ihanat on ja kiitos nyt uskalsin lähteä itse kokeilemaan kun olet kirjoittanut tosi helposti ymmärrettävät ohjeet ☺

   Poista
 3. Ihana. :)
  Mäkin oon meinannu tehä noita monta kertaa mut aina on jääny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :)
   Tein pallot useammassa erässä niin mielenkiinto säilyi hommaan.
   Tee sinäkin, olisi kiva nähdä sinunkin pallovalosarjasi. :)

   Poista
 4. Odotin kuukausia vesi-ilmapalloja kauppoihin ja ostin niitä pussin välittömästi, kun ne lopulta hyllyille ilmestyivät. Meni kuitenkin taas viikkoja ennen kuin sain inspiraation toteuttaa tämän ihanan pallovalosarja DIY:n, kiitos selkeän ohjeesi.

  Tein töitä noiden pallojen eteen reilun 2,5 h (aika meni nopeasti) ja odottelen huomiseen aamuun, että ne kuivuisivat. Liima-vesiseoasta jouduin tekemään useita kertoja lisää ja välillä seoksen määrä langan ympärillä jäi vähäiseksi. Huomenna siis jännitän pysyykö nuo kasassa yhtään. 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten hauska kuulla, että olet saanut tästä inspiraatiota! :)
   Hauska yhteensattuma, sillä minäkin upotin tänään jälleen sormeni liimaan. Aloitin pallovalosarja nro. 2 tekemisen. :)

   Toivottavasti pallosi pysyvät kasassa. Olen huomannut, ettei lankojen tarvitse olla edes kamalan liimaisia pysyäkseen kasassa. Itseasiassa lopputulos on kauniimpi kun palloissa ei ole ylimääräistä liimaa näkyvillä. Mitää puristelua ne eivät toki kestä, mutta eiväthän ne sitä varten olekaan. :)
   Aikaa pallovalosarjojen tekemiseen menee, mutta minusta se on ollut sen arvoista ja onhan se hauskaa puuhaa.

   Poista