keskiviikko 7. tammikuuta 2015

1,5v Senni

Tänään Senni täyttää 1,5 vuotta! <3

Minkäslainen tyttönen meillä nykyään oikean asustaa:

Tomera, sosiaalinen, tarkkaavainen, leikkisä, kiltti/melko rauhallinen, temperamenttinen ja puhelias.

Tomeruus näkyy mm. siinä kun hän ryhtyy johonkin puuhaan taikka leikkiin. Jos pyydän häntä vaikka keräämään lelunsa, ryhtyy hän siihen tomerasti ja varminottein.

Sosiaalisuuden voi nähdä vaikkapa muskarissa. Tyttö ei juurikaan jännitä vaan menee muiden mukana leikeissä ja lauluissa. Toki välillä äitiä käydään moikkaamassa ja tarkistamassa, että olenhan paikalla.
Senni myös ilahtuu kovasti jos meille tulee vieraita, iloisena hän esittelee lelujaan ja pyytää mukaan leikkiin, usein hän haluaa myös istua vieraamme sylissä.

Tarkkaavaisuus näkyy ihan arjen pikkujutuissa. Jos Teppo vaikka naputtaa sormellaan pöytää samalla kuin juttelee minun kanssani, tulee pikkuneitikin pian naputtaa pöydän pintaa. :D
Hän myös muistaa asioita välillä pelottavankin hyvin. Riittää kun hän nähnyt kerran mihin jokin esine on laitettu, niin hän kyllä muistaa sen vielä viikonkin päästä.

Leikkisä tyttömme omaa huumorintajua, pierujutut ovat tytöstä hirmu hauskoja. ;)
Kutitus- ja kukkuluuruu-/pöö-leikit ovat hauskoja. Edelleenkin isi on se jonka kanssa tyttö tykkää eniten riehua ja peuhata.
Äidin kanssa sitten keskitytään yleensä rauhallisempiin leikkeihin.
Vaikka Senni innostuukin välillä peuhaamaan ja riehumaan, on hän pääsääntöisesti melko rauhallinen ja kiltti.
Vauhtia toki löytyy, mutta hän osaa myös olla varovainen eikä juokse pää kolmantena jalkana eteenpäin.

Tavarat saavat olla meillä suht hyvin paikoillaan, eikä niitä juurikaan tarvitse piilotella tai siirrellä Sennin takia.
Olohuoneessamme on ikkunalauta todella matalalla, mutta Senni antaa valokuvien olla siinä nätisti, myös mm. kirjahyllyn kirjat saavat olla paikoillaan.
Vuoden ikäisenä tytöllä oli kova hinku tutkia ja penkoa kaikki laatikot, nyt tämä into on onneksi laantunut. Välillä tyttö käy kyllä kurkkimassa kattilakaappiin, mutta sulkee oven pyydettäessä.
Eteisen lipastonlaatikossa on neidin pipot ja hanskat ja niitä hän käy välillä sovittelemassa. Tätä en ole nähnyt tarpeelliseksi kieltää, etenkin kun tyttö kerää kaiken takaisin paikoilleen kun pyydän. :)


Senni on aina ollut temperamenttinen. Nyt kun puhetta on alkanut tulemaan, ei temperamenttisyys näy enää niin vahvasti. Itse en voi sietää sellaita nirinää, narinaa ja marinaa, siksi opetinkin Sennin sanomaan APUA kun tarvitsee apuani jossain. On paljon mukavampi mennä auttamaan toista kun hän huutelee kiltisti apua, kuin jos hän vain kitisisi jossain. Apua sana on myös siitä hyvä, että tiedän hänen tarvitsevan apua jossakin, eikä esimerkiksi satuttaneen itseään. Apua-sana on helpottanut arkeamme huomattavasti! :)

Muitakin sanoja on alkanut tulla ihan kiitettävästi ja tyttö puhuukin melko paljon. Hän osaa monia sanoja, mutta vieläkin tulee sanoja jotka vain minä ja Teppo ymmärrämme sekä sellaista omaa pölpötystäkin neiti höpisee vielä, etenkin yksin leikkiessään.
Aloimme Tepon kanssa miettimään eräs ilta, että kuinkakohan monta sanaa tyttömme oikein jo osaa, arvoimme että noin 10.
Olen nyt parin päivän aikana kirjoitellut ihan ylös niitä sanoja, jotka Senni osaa sanoa ja on niitä enemmän kuin 10 :D

Selkeitä sanoja:

Äiti
Isi
Ammuu (Sennin unilelu)
Anna
Apua
Pupu
Kukka
Ei
Hissi
Puu
Pää
Kiikkaa (tarkoittaa keinumista)


Äänteita ja vajaita sanoja jotka me vanhemmat ymmärrämme:

Tiitti/kiitti = Kiitos
Tää = Täällä
Jjj = Senni
Pauppa = kauppa
Mummm = Mummu
Paa = Pappa
Naaa = Jaana
Guggu = tutti
Titi = lintu
Ahhih = hevonen
Auva = hauva
Kaa = kaataa
Aa aa = nukkumaan


Tässä ei ollut varmaankaan kaikki sanat ja koko ajan tulee lisää. Jouluna Senni tykästyi joulukinkkuun ja hokikin ruokapöydässä kingg kun halusi kinkkua. :D
Puheen lisäksi hän on alkanut myös nimetä esineitä. Kun tyhjennämme astianpesukonetta osoittelee Senni astioita ja sanoo, äitin, isin tai jjj(=Senni). Tätä tehdään lähes kaikille esineille. :)

Sanojen lisäksi tyttö osaa sanoa jo monean eläinten ääniä, hienosti tulee jo koirat, lehmät, lampaat ja possut ym.

Senni on onneksi kaikkiruokainen, hän syö melkeen kaikkea.
Ainut mistä hän ei pidä, on jäävuorisalaatti. Tämäkin johtuu koostumuksesta, ei mausta. Hän kyllä laittaa salaattia suuhunsa mutta se ilmeisesti kutittaa kieltä ja kitalakea ja saa tytön kakomaan.
Välillä on päiviä kun ruoka ei maistu, mutta mutta lähes poikkeuksetta hänelle uppoavat ainakin miniluumutomaatit, raejuusto, täysjyväpasta, herneet, avokado ja idut.
 Harvoin häntä tarvitsee/saa syöttää ja sotkua ei tule enää paljoakaan vaikka hän syökin itse. Mukista juominen onnistuu jo varsin mallikkaasti, mutta nokkamuki ja välillä pullokin ovat käytössä.

Senni on oppinut myös puhaltamaan ruokaansa, jos se on liian kuumaa. Tosin välillä hän puhaltelee myös kurkkuja ja tomaattejaankin. ;)
Kovasti tyttö haluaisi ruokkia myös muut perheen jäsenet ja pehmolelunsa sekä nukkensa. Hän saikin vähän aikaa sitten puisia leikkihedelmiä, hellan, kattiloita, mukeja ja aterimia. Niillä hän on kokkaillut paljon ja tuo innoissan minullekin maistiaisia ja lelut saavat vatsansa täyteen. :)
Leluja (toki myös ihmisiäkin) halaillaan ja pussaillaan kovasti.
Senni on ihastunut eläimiin, etenkin kissoihin. Eilen hän pussaili omaa paitaansa kun siinä oli kissan kuva, hassu tyttö.
Nuken hoitaminen on edelleen tytön mieleen ja sille tarjotaankin paljon pusuja, haleja ja tuttia. Senni myös ajeluttaa nukkeaan paljon saamissaan nukenrattaissa. Jostain syystä nuken riisuminen on kivaa, pukeminen ei niinkään, nukke kulkeekin usein nakuna. :D

Muumit taitavat olla meillä kestosuosikkeja. ;)
Lainasimme kirjastosta Muumiperheen lauluretki-kirjan, jonka mukana tuli myös cd. Sitä on kuunneltu paljon! Rauhallisten kappaleiden soidessa Senni keinuu ja pyörii hitaasti ja somasti, menevämpien kappaleiden tahdissa taas hypitään ja pompitaan riemukkaasti kera riemunkiljahdusten.

Ulkona keinuminen on tytön mielipuuhaa, hänestä on myös hauska työntää itse omia vaunujaan.
Senni jaksaa myös kävellä yllättävänkin pitkiä matkoja. Hän kävelee ihan nätisti, ei sinkoile esim. autojen sekaan ja siksi olenkin antanut hänen kävellä. :)

Tutti on, valitettavasti, vieläkin käytössä! Olen itse sen verran mukavuuden haluinen, etten ole saanut vieroitettua tyttöä siitä. Pitäisi vain ottaa itseään niskasta kiinni ja tehdä se. Unitutin tyttö saa minun puolestani pitää vielä 2 vuotiaaksi asti, mutta jos päivätutista päästäisiin nyt jo eroon.

Potalla tyttö käy istumassa mielellään, mutta vaipat ovat vielä koko ajan käytössä. Kesällä voisi alkaa harjoituttaa tyttöä päivä kuivaksi. :)


Uudessa kodissamme Senni on innostunut vaahtokylvyistä! Olen ostanut erituoksuisia kylpyvaahtoja, yhteisiin kylpyhetkiin.
Uintiharrastus on nyt jäänyt kun ensin tuli muutto ja sitten joulu. Harrastus aloitetaan taas kunhan nuo koululaisten lomat loppuvat ja uimalassa on taas enemmän tilaa polskutella.
Muskarin kevät kausikin alkaa ensi viikolla, pääsee musiikista pitävä tyttönen taas laulamaan, leikkimään ja tanssimaan.


Senni sai ristiäislahjaksi vanhemmiltani kultaisen kastesormuksen.
Kun Senni täytti vuoden, ostimme Tepon kanssa sitä varten kaulaketjun, jotta hän voisi pitää sormusta siinä.
Ajatuksenamme oli, että sormus laitetaan ketjuun mikäli hän ei ole vielä 1,5 vuotta täytettyään sitä poikkaissut.
Nyt kun tuo 1,5v on tullut täyteen, emme kuitenkaan raaski vielä laittaa sormusta ketjuun vaikka ketju onkin saanut olla ihan rauhassa. Sormus on sen verran arvokas (niin rahallisesti kuin tunnearvaltaankin) että olisi kamalaa jos se hukkuisi.
Päätimmekin Tepon kanssa, että ostamme neidille itse jonkin edullisemman riipuksen koruun ja katsomme antaako tyttö sen olla rauhassa.
Neiti saikin tänä aamuna ketjuunsa pikkiriikkisen, kultaisen, sydänriipuksen. Minusta se on oikein sievä ja siro, sopii pienellekin lapselle. Riipus on niin pieni, ettei sen luulisi tyttöä häiritsevän taikka painavan ikävästi paidan alla. Tähän mennessä Senni on antanut riipuksen olla ihan rauhassa.
Sormuksen hän saa ketjuunsa sitten joskus hieman isompana. Ehkä vasta kouluikäisenä kun hän jo ymmärtää sen päälle jotakin. :)


Sennin pieni sydänriipus
Sennin 1,5v neuvola on vasta loppukuussa. Teen siitä ihan oman postauksen, jossa selviää neidin mitat ym. :)

5 kommenttia: