keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Senni 1v3kk

Meidän pieni päivänpaisteemme täytti eilen 1v3kk.
Enää 3kk niin meillä on jo 1,5 vuotias tyttönen. :)

Mutta mitä Sennille nyt sitten oikein kuuluu ja mitä taitojan hän nyt osaa.
Pituutta ja painoa en nyt osaa sanoa, mutta arvioin painoa olevan reilu 10kg. Vaatekoko on tällähetkellä 80/86 (pääsääntöisesti 86). Eli hyvin neiti kasvaa. :) 
Vaatteet kiinnostavat tyttöä edelleenkin ja niitä hän penkoo ja pukee (laittaa päähänsä tai hartioille) innokkaasti päivittäin. Kenkiä, varsinkin muiden, hän laittaa jalkaansa. Omat kengät ja saappaat menevät helpommin käsiin ja niiden kanssa neiti karhukävelee pitkin kotia, pipo päässä, äidin kiellosta huolimatta. ;)
Riisumistakin harjoitellaan ahkerasti, tumput, sukat ja pipon hän osaa ottaa pyydettäessä itse pois ja housujakin yrittää kiskoa.

Terveenä tyttö on pysynyt, muutama päivää lukuunottamatta jolloin neidillä oli vauvarokko. Senniä ei ole tarvinnut käyttää lääkärissä ensimmäisenä vuotena. Nyt ollaan käyty kerran, jotta saatiin varmistus että neidin näppylät olivat vauvarokkoa eikä mitään sen pahempaa. Vauvarokkokin meni ohi muutamassa päivässä. :)


Hoivaviettiäkin Sennistä löytyy. Pehmoleluja on halailtu, pussailtu ja keinutettu keinuhepassa jo jonkin aikaa, mutta nyt nuken hoitaminen on tullut osaksi leikkejä. Nuken pukeminen ja riisuminen eivät niinkään vielä kiinnosta, mutta vauvalle hän tarjoaa tuttipulloa ja tuttia, kokeilee niitä toki välillä omaankin suuhun. :D

Kovin avuliaskin tuo meidän tyttönen on. Saan aina apua tiskikoneen tyhjennyksessä ja pyykkienripustuksessa. Apua en ole pyytänyt ja joskus tekisinkin nämä kotityöt ihan itsekseni rauhassa, mutta kai nyt pitää iloita kun toinen vielä haluaa auttaa. Jotenkin minulla on sellainen kutina, että tulee vielä ne ajat kun kotityöt eivät voisi tyttöä vähempää kiinnostaa. ;)Syömisessä Senni ei paljon tarvitse/halua apua. Lusikalla ja haarukalla ruoka menee jo ihan kivasti suuhun, välillä apuna toimivat myös kädet. Tuttipullo on edelleenkin käytössä, mutta nyt ihan lähiaikoina nokkamukikin on alkanut kiinnostaa enemmän. Aikaisemmin tyttö otti siis pikkuhuikkia nokkamukista, mutta nyt on tajunnut että siitä voi juoda ihan kunnollakin. Mukista osaa myös hörpätä, jos sinne ei ole laittanut paljoa juotavaa, muuten menee pitkin. Sotkua ruokaillessa tulee, mutta ei niin paljoa kuin ennen.

Yöt sujuvat pääsäntöiseti heräilemättä, tyttö nukkuu noin 11-12 tunnun yöunet.
Yhdet noin 2-2,5 tunnin pituiset päikkärit tyttö ottaa päivittäin.
Pottailtu ollaan jo 11kk ikäisestä lähtien, välillä se sujuu oikein mallikkaasti, toisinaan on päiviä ettei potta innosta.
Tuttia pyritään käyttämään vain nukkuessa.Senni tykkää höpöttää ja lauleskella kovasti. Varsinaisia ymmärrettäviä sanoja ei paljoa vielä tule. Ei ja en tulevat kyllä selkeästi! ;) 
Monia sanoja neiti sanoo jo suht selkeästi ja tarkoittaa niillä aina jotain tiettyä asiaa. Äiti on äääi, isi on issssi/ishi, pappa on pa, mummu on mmmmu, anna on annaannaanna, hauva on auva ja muumeja hän tarkoittaa sanomallaa paappaa.

Vaikka sanoja ei ihan hirveästi tule, ymmärtää Senni puhetta jo todella, joskus pelottavankin, hyvin. 
Pitkään hän on osannut jo näyttää omasta ja muiden vartalosta kaikenlaista aina polvista hiuksiin ja varpaista sormiin. Eilen hämmästyimme Tepon kanssa kuinka hyvin Senni osasi näyttää mihin kengät ja sukat tulevat (näytti varpaita), Pipoa kysyttäessä näytti päätään ja hanskoja kysyttäessä käsiään. Miten se tuonkin osaa jo näyttää?! Emme siis ole aiemmin kyselleet näitä asioita, edes pukemisen yhteudessä ja nyt osasi näyttää hienosti vaikka kyseisiä vaatekappaleita ei ollut lähettyvilläkään! Niin ne lapset vaan oppii. :)

On hassua että tuollaisen taaperon kanssa voi jo "keskustella" asioista. Ruokaillessa voi sanoa, että istu kiltisti tai et saa xylitolpastilliasi ja tyttö tuntuu ymmärtävän tämän koska istuu kiltisti takaisin, tosin yleensä nousee vielä monta kertaa (nyt meillä onkin syöttötuolissa valjaat niin minun ei tarvitse olla sydänsyrjällään).Suurin edistys, verraten tasan 1v Senniin, on tainnut tapahtua motorisissa taidoissa. Vastahan tuo oppi kävelemään ja nyt otetaan jo juoksuaskelia.

Portaiden kiipeäminen ei tapahdu enää konttaamalla, vaan kävelle, tukea ottaen joko kaiteesta tai minun kädestäni. 

Senni on ollut ihan pikkuisesta asti kova tanssimaan, mutta nyt sekin on monipuolistunut. Pikkuisesta asti Senni on jammaillut päätä nyökytellen, jaloillaan niiaten ja taputtaen. Nyt mukaan on tullut tömistely, jalkojen nostelu, käsien heiluttelu ja pyörähtely. Muskarissa Senni katsoo tarkkaan mitä ohjaaja ja isommat lapset tekvät ja yrittää parhaansa mukaan matkia. Innokkaana hän osaa myös kulkea piirissä muiden mukana.

Myös uintiharrastuksessa on tapahtunut edistystä. Suihku- ja saunatilat eivät ole enää vähään aikaan olleet se pelottava paikka ja siellä jopa viihdytään. Sukeltamista Senni harjoittelee kovasti kotonakin laittamalla päänsä suihkun alle. Uimalassa neiti painaa kasvonsa veteen kun häntä pyytää sukeltamaan, tätä hän ei tehnyt vielä keväällä. Viime viikolla Senni innostui myös kaatamaan itse vettä ämpäristä päänsä päälle. Porealtaassa pitää aina hämmästellä veden poistoaukkoa, mihin se vesi oikeen menee. :)

Rakennuspalikoista onnistuu 2-3 palikan tornin kokoaminen ja brion palikkalaatikkon neliön ja ympypän muotoisiin aukkoihin palikat löytävät hienosti, kolmio on vielä haastellinen. Pallon heittämisen lisäksi, osaa Senni myös potkia palloa ja kuljettaakin sitä hienosti potkien.

Piirtäessä tyttö osaa jo liikutella kynää edestakaisin paperilla, ei siis enää vain töki paperia kynillä. 
Senni on kova tyttö hauskuuttamaan muita, keikistelemällä ja ilmeilemällä. Muiden varpaitakin hän tykkää käydä kutittelemassa. :D
Kun tyttöä on pitänyt komentaa jostakin syystä, kallistaa hän päätään sivulle, hymyilee nätisti ja tuijottaa suoraan silmiin. Siinä on pokassa pitelemistä kun toinen tuijottaa silmät suurina ja niin viattoman näköisenä kuin vain mahdollista. Jos tämä ei tehoa, alkaa neiti hassutella virnistelemällä niin, että koko naama menee sikkuralle.
Ihanin uusi asia, jonka Senni on oppinut on lentosuukko. <3 Tyttö moiskauttaa ensin suukon kädelleen, ojentaa sen eteen ja puhaltaa, niin suloista. Eräs kaupankassakin ihasteli silmät suurena kun ostokset maksettuamme Senni vilkutteli ja antoi vielä lentosuukonkin. <3


Sellainen on meidän Senni 1v3kk. :)
Jäi varmasti paljon asioita mainitsematta, mutta nämä nyt tulivat mieleen. 

9 kommenttia:

 1. Ihana postaus Senni-menninkäisestä! On se vaan niin suloinen tyttö. <3

  VastaaPoista
 2. Tuon ikäiset on ihan mahdottoman hurmaavia!

  VastaaPoista
 3. Onnea 1v 3-kuiselle! :) Kovin kuulostaa tutulta teidän meno tähän meidän 1,5-vuotiaaseen verrattuna. Ovat nämä kyllä suloisia tättääjiä ja oppivat uusia asioita hirmuista vauhtia! Meillä muuten Muumit ovat paa-paa-paa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :)
   Uusia taitoja tuntuu putkahtelevan kauhealla vauhdilla.
   Meillä muumit ovat välillä myös maammaa. Nämä tulevat varmaankin siitä muumitunnarista, se on Sennistä ihan parasta koko muumeissa. Itse ohjelma ei niinkään vielä kiinnosta, mutta alku- ja loppumusiikki ovat ihan parasta. :D

   Poista
 4. Ihana ja taitava Senni.♥
  Mustakin tuntuu että ymmärrän välillä ihan pelottavan hyvin meidän pikku S:n höpinöitä. On nämä taaperot vaan ihania tapauksia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niinhän tuo Senni on. ♡

   Taaperon äitinä on kyllä ihana olla. :)

   Poista
 5. Onnea reippaalle ja osaavalle Sennille! :) Yksivuotispäivänä sitä jotenkin kuvitteli kehityksen hidastuvan mutta ei, on tätä vain huimaa seurata - ja lukea toisen kirjoittamana.

  Hih, meilläkin opittiin juuri lentosuukko! Suloisinta ikinä. :D

  VastaaPoista