keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Mokkakuppikakut valkosuklaakuorrutteella

Sain taas eilen syyn leipoa kun Sennin serkku Hanne tuli kylään. :)

Päätin leipoa jotain nopeaa ja helppoa, jotain missä Sennikin voisi olla mukana. Hurahdin muutama vuosi sitten kuppikakkuihin, mutta nyt en ole tehnyt niitä hetkeen. Aloinkin selailla kuppikakkukirjojani ja löysinkin kivan oloisen reseptin mokkakuppikakkuihin, jota en ole ennen tehnyt.

Ohjeessa kuorrutteena oli vain vispikermaa, minä halusin tehdä kuitenkin kunnon kreemikuorrutteen, niistä kun saa niin nättejä ja erilaisilla pursotustyllilla saa vaihtelua helposti. Yleensä käytän tyllaa jossa on tähtimäinen/sahalaitainen reuna, mutta nyt testasin sileäreunaista tyllaa ja sillä saikin tosi kivannäköistä jälkeä aikaan kun tyllan reikä oli melko suuri. Liian pikkuisella tyllalla joutuu kuppikakkua pursottelemaan ikuisuuden ja lopputuloksesta on vaikea saada siistiä.

Mutta nyt itse ohjeeseen. Ohjeessa lukee, että tällä taikinalla tulee 20kpl kuppikakkuja, eipä ainakaan minulla tullut. Sain niitä vain 9kpl, tosin teinkin aika isoja kuppikakkuja ja tuo 9kpl riitti vallan mainiosti kun syöjinä oli 3 aikuista ja yksi taapero joka sai myös maistaa vähän.
Ohje on LOVE FOODin Kuppikakut-kirjasta ja siitä olenkin löytänyt monta hyvää ohjetta.
Nyt huomasin ohjeessa kuitenkin pikkumokan. Ainesosaluettelossa ei ole mainittu leivinjauhetta, mutta itse ohjeessa käsketään lisäämään leivinjauhe jauhojen kanssa. Käytin siis omaa päätäni ja lisäsin leivinjauhetta 1 teelusikallisen, en enempää koska näihin kuppikakkuihin tuli myös ruokasoodaa.

Ainekset:
2 rkl pikakahvijauhetta
85g pehmeää voita tai margariinia
85g sokeria
1 rkl hunajaa
2 dl vettä
225g jauhoja
1tl leivinjauhetta (tämä on oma lisäykseni)
2 rkl kaakaojauhetta (itse käytin 100% kaakaojauhetta, en esim. oboyta)
1 tl ruokasoodaa
3 rkl maitoa
1 kananmuna


Kuten olettekin varmaan huomanneet, olen todella huono noudattamaan ohjeita orjallisesta, enkä tehnyt tälläkään kertaa niin. ;)

Aloitin kyllä niin kuin ohjeessa käsketään eli kuumensin uunin 180 asteeseen.
Sitten käskettiin mittaamaan pikakahvijauhe, voi, sokeri, hunaja ja vesi kattilaan ja hiljalleen kuumentaman ne kokoajan sekoittaen, kunnes seos on sulanut. Tämän jälkeen seos olisi pitänyt kiehauttaa, sitten laskea lämpöä ja antaa kiehua hiljalleen 5min. Aivan liian monimutkaista ja aikaa vievää kun apurina on innokas taapero.
Mittasin kaikki edellämainitut ainekset tupperwaren kannelliseen mikrokulhoon ja laitoin sen mikroon ensin noin 3minuutiksi, sekoitin ja laitoin vielä noin 4 minuutiksi. Paljon helpompaa kun ei tarvinnut koko ajan sekoitella ja varoa ettei taapero tule kiehuvan seoksen lähelle. :)

Tämän jälkeen seoksen pitää antaa jäähtyä. Minä iskin kulhon kylmään vesihauteeseen, nopeuttaakseni jäähtymistä.
Kun seos oli jäähtynyt, siivilöin siihen jauhot, leivinjauheen ja kaakaojauheen. Liotin ruokasoodan maitoon ja lisäsin sen seokseen. Lisäsin vielä munan ja sekoitin seoksesta tasaisen.

Taikina vain muffinsivuokiin ja uuniin noin 20 minuutiksi.
Minulla oli ihania paperisia vuokia, mutta laitoin ne silikonisten vuokien sisään, jotta ne eivät lysähtäisi taikinan painosta. Kun kuppikakut olivat kauniisti kohonneita ja tikulla tökätessä puutikkuun ei jäänyt taikinaa, otin ne pois uunista ja poistin silikonivuuat.


Kuppikakku ennen kuorruttamista



Kuppikakut voi kuorruttaa vasta kun ne ovat jäähtyneet, muuten kuorrute sulaa niistä pois.
Käytän kreemikuorrutteissani suolaamatonta voita, margariinilla ei saa niin kauniin tasaista kreemiä. Suolaamattoman voin tulee olla huoneenlämpöistä, jotta sitä on helpompi käsitellä. Jääkaappikylmänä se on aivan liian kovaa. Voi kannattaakin ottaa huoneen lämpöön jo kun alkaa tehdä kuppikakkujen taikinaa, näin se ehtii pehmetä hyvin.
Mitään tarkkoja mittoja en käytä tehdessäni kreemejä, lisäilen aineksia sen mukaan että kreemi näyttää ja maistuu mielestäni hyvältä.
Suolaamattoman voin lisäksi kreemiin tuli tällä kertaa tomusokeria ja sulatettua sitruunanmakuista valkosuklaata.
Ensin vatkasin voin sähkövatkaimella kuohkeaksi, sitten sisäsin tomusokeria ja sulan valkosuklaan. Tomusokeria ei kannata laittaa aivan kauheaa määrää, muuten tulee todella makeaa kun valkosuklaakin on jo itsessään niin makeaa. Kokonaan tomusokeria ei kannata jättää pois, tällöin kreemistä voi tulla liian löysää ja pursottaminen ei silloin onnistu.

Nämä kuppikakut kohosivat oikein kauniisti ja niihin olikin helppo pursottaa kuorrute, kun sitä ei tarvinnut laittaa hirveää määrään jokaiseen kuppikakkuun. Jos kuppikakku ei ole tarpeeksi kohonnut, joutuu kuorrutetta laittamaan usein enemmän, jotta lopputulos olisi kaunis.
Aloitin pursottamisen kuppikakun ulkoreunasta spiraalimaisesti keskustaa kohden. Laitoin kuppikakut jääkaappiin jähmettymään ja tämän jälkeen lisäsin niihin vielä pieniä pehmeitä nonparellikuulia.

Lopputulos oli mielestäni oikein kaunis ja söpö! :)
Kahvin makua olisin kyllä kaivannut enemmän, nämä maistuivat lähinnä suklaakuppikakuilta, mutta olivat toki hyviä. Ensikerralla voisinkin tuplata pikakahvijauheen määrän.
Kuppikakut olivat oikein meheviä, ei lainkaan sellaisia kuivia käkkänöitä, siitä pisteet tälle ohjeelle. :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti