perjantai 12. syyskuuta 2014

Lapsiperheen syyspuuhia (toivepostaus)

Sain postaustoiveen lapsiperheen syyspuuhista ja tässä niitä nyt tulisi muutama.
Minusta on kiva hyödyntää aina sen hetkistä luontoa ja sen antimia, näin vuodenajat tulevat lapsillekin tutuiksi ja pääsee ulkoilemaan.
Ensimmäinen vinkkini onkin ulkoilu ja metsäretket. Hiukan isompien lasten kanssa voi mennä vaikka ihan sieni- tai marjametsään. Pienempien lasten kanssa voi luontoa tutkia ihan siinä omalla kotipihalla, erilaisia lehtiä ihastellen. Lapsista on myös aina hauskaa päästä eväsretkelle, mikäs sen mukavampaa kun nauttia välipala kannon nokassa tai kalliolla viltin päällä. :) Retkeily lähimetsään ei maksa mitään ja kaikki pääsevät purkamaan energiaansa ja saavat raitista ilmaa, voittaa ehdottamasti sohvalla löhöilyn!

Toinen vinkkini on leipominen. Sadepäivänä on ihana leipoa yhdessä lasten kanssa vaikka sämpylöitä, pullaa tai keksejä. Pienimmillekin voi antaa pienen palan taikinaan, jota maistella ja tunnustella. Myös ruuanlaitto yhdessä on mukavaa ja lapset oppivat samalla paljon, osaavat sitten aikanaan itsekin kokkailla kun oppi on saatu jo kotoa. :)


Kolmas vinkkini on uiminen. Suurinosa lapsista rakastaa uimista ja vedessä läträämistä! Me kävimme viime talvena ja keväänä Sennin kanssa noin kerran viikossa uimassa ja tyttö tykkäsi kovasti. Vilmakin on oikea vesipeto ja taitaakin olla meistä paras uimari. Uintiharrastus olisi tarkoitus aloittaa taas lähiaikoina. Kesällä uitiin tietenkin järvessä ja maauimalassa, mutta nyt aloitetaan uimalauinti. Uintipuuhissa kannattaa tietenkin olla tarpeeksi aikuisia mukana, lapsilukuun nähden, näin kaikilla on mukavampaa ja kaikki pääsevät nauttimaan vedestä. Uimataito on minusta tärkeä ja siksi meillä ollaankin totutettu Senni ihan pikkuvauvasta lähtien veteen. Kylvyssä neiti laittaa ylpeänä päänsä suihkun alle kun pyydän sukeltamaan. :)

Neljäs vinkkini on askartelu. Askarteluissakin voi käyttää kaikkea ihanaa mitä luonnosta löytyy. 
Teimme eilen Vilman kanssa syksyisen kranssin. Kävimme yhdessä keräämässä muutaman koivunoksan kranssin pohjaksi ja koristeeksi pihlajanmarjoja. Mitä tein kranssipohjan koivunoksia ja rautalankaa käyttäen, Vilma pujotti pitkään rautalankapätkään pihlajanmarjoja ja pieniä kulkusia. Pihlajanmarjat ja kulkuset kieputettiin kranssin ympärille. Lisäsin kranssiin myös minun kuivattamia appelsiinin ja limetin viipaleita, kranssi sai myös rusetin. Lopputulos ei ihan vastannut omaa ajatustani, mutta tärkeintä olikin viettää aikaa Vilman kanssa yhdessä askarrellen. :)


Keräsimme ulkoa myös erilaisia lehtiä. Lehdistä teimme vahaliiduilla piirustuksia. Lehdet laitetaan paperin alle väärin päin ja vahaliidulla väritetään lehden kohdalta kunnes lehden kuvio tulee esiin. Parhaimpia ovat sellaiset hiukan paksummat lehdet, joissa kuvio on selkeä. Kovin hentoisista lehdistä ei saa kuviota näkyviin vaikka kuinka hinkkaisi. Hyviä tähän puuhaan ovat mm. vaahteranlehdet.
Sennikin sai piirtää vahaliiduilla, niillä onkin hyvä aloittaa piirustuspuuhat kun väriä saa paperille vaikkei painaisikaan kynällä kovin kovaa.
Kun jokainen on saanut teoksensa valmiiksi, voi niistä laittaa pystyyn vaikka oman taidenäyttelyn ja ihastella niitä lasten kanssa. :) Taideteoksilla voi myös ilahduttaa jotakuta, vaikka mummoa taikka kummeja, ilahduttaa varmasti jos teoksen lisäksi kirjoittaa pienen kirjeen ja kertoo kuulumisistaan. :)Vilman ja minun taideteos


Sennin, Vilman ja Tepon taideteos


Vilman piirustus

Tällaisia syyspuuhia minulle tuli mieleen.
Onko teillä jotain tiettyjä syyspuuhia joita teette lasten kanssa?

2 kommenttia:

  1. Hienoja taideteoksia ja kranssista tuli ihana!

    VastaaPoista
  2. Aika samoja puuhia on täälläkin. Hienoja juttuja olette askarrelleen ja piirrelleet. :)
    Kiva kun muistutit tuosta lehti paperin alle ja värittämään. Siitä on aikaa kun ollaan lasten kanssa viimeksi niin tehty. :)

    VastaaPoista