maanantai 30. kesäkuuta 2014

Lapsen makumieltymykset

Olen tässä jo pidemmän aikaa pohtinut, että onko äidin odotusajan ruokavaliolla oikeasti vaikutusta lapsen makumieltymyksiin. Minusta tuntuu, että on.
Nyt kun Senni on jo sen ikäinen, että hänelle saa antaa jo varsin monipuolista ruokaa, huomaa että hänellä on selvät lempparit ja myös niitä ruokia joista hän ei pidä. Toki lapsen voi tietyissä rajoissa totuttaa uusiin makuihin, mutta eiväthän aikuisetkaan kaikista ruuista pidä.

Sennin lemppareita ovat selkeästi ne ruuat joita itse söin odotusaikana. Näitä ovat mm. vihannekset, erityisesti kukka- ja parsakaali (kukkakaali on minunkin herkkuani). Hedelmäsoseet taas eivät tunnu uppoavan (niitä en odotusaikana saanut syödä). Osa syy hedelmäsoseiden maistumattomuuteen voi olla sekin, ettei neiti saa itse syödä niitä vaan minä tarjoan ne lusikalla. Olenkin jo pitkään jättänyt hedelmäsoseet kauppaan ja ostanut ihan tuoreita hedelmiä, niitä Senni kyllä aina maistaa ja banaania hän syö jo vaihtelevasti.
Minun suurta kesäherkkuani ovat mansikat ja herneet, näistä vain herneet kelpaavat Sennille. Herneitä sain hiukan syödä odotusaikana, mansikoita en.
Kun tarjoan Sennille maustamatonta rahkaa ja banaania, syö hän mieluummin rahkaa, siis ihan sellaisenaan. Odotusaikana rahkaa tuli syötyä niin, että se alkoi jo pursuta korvista ulos, varsinkin kun en saanut lisätä siihen hedelmiä tai muuta sellaista. Maistoinkin tänään pelkkää rahkaa ja iiik mikä puistatus, en ymmärrä miten Senni voi syödä sitä sellaisenaan. :D Myös viili maistuu neidille ihan sellaisenaan, ilman mitään hedelmä- tai marjasoseita.
Raejuusto ja täysjyväpasta ovat Sennin lemppareita, näitä söinkin ahkerasti odotusaikana ja kyllä ennen sitäkin. Hapankorppu ja näkkileipä maistuvat tytölle hyvin ja hyvä niin. :) Perunasta Senni ei ole oikeastaan koskaan välittänyt, soseiden seassa kyllä meni. Perunahan oli ehdottamasti kielletyllä listalla odotusaikana. Itse kyllä pidän perunasta ja minusta se on sellaista ns. perusruokaa jota olisi hyvä osata syödä. Ihan tulevaisuuttakin ajatellen, kun Senni menee joskus päivähoitoon ja myöhemmin kouluun, haluaisin että perunakin alkaisi maistua. Tätä siis harjoitellaan vielä. :)
Lihat uppoavat myös melko hyvin, kala, erityisesti lohi, on Sennistä herkkua. Viimekesänä söinkin melko paljon uunilohta.

Minusta Sennin makumieltymykset ovat hyvät ja terveelliset. Toki niitä hedelmiä/marjoja ja perunaakin maistelemme ahkerasti, jotta nekin alkavat toivonmukaan maistua. Mutta kyllä ne täysjyvätuotteet ja rahkakin pidetään ruokavaliossa jatkossakin. :)
Soseiden tekemisestä, myös niiden karkeampien, luovuin reilu viikko sitten, koska sormiruuat maistuvat paremmin. Nyt Senni on innostunut myös lusikankäytöstä ja onkin onnistunat saamaan sillä ruokaa suuhunsa. :) Nyt Senni siis syö ihan tavallista kotiruokaa, ilman suolaa tietenkin. :)Ruisleipää, ikää tytöllä 7kk.

7kk.
11kk <3Oletteko te muut huomanneet, että odotusajan syömisillänne olisi vaikutusta lapsen makumieltymyksiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti