lauantai 31. toukokuuta 2014

Tämän viikon leipomuksia

Tällä viikolla on tullut leivottua jos jonkinlaista herkkua. :)
Helatorstaina oli Vilman kaverisynttärit ja sinne tein kakkutikkareita. Torstaina oli myös siskoni Annikan ja isäni syntymäpäivät ja silloin kävimme Annikan luona kahvittelemassa, mukanani vien kuppikakkuja.
Perjantaina Sennin kummitäti, Satu, tuli kyläilemään joten tein rocky roadia.
Tänään taas leivoin sitruunakakun, jonka vien huomenna isälleni kun menemme kyläilemään. :)



Mietin että voisin kertoa jonkin leipomuksen reseptin tässä ja päädyin kakkutikkareihin.
Eli tässä niiden ohje:

Ensin valmistetaan suklaakakkupohja (minä teen tämän yleensä jo edellisenä päivänä koska tikkareiden kuorruttaminen on aikaa vievää puuhaa).

Cakepopsit eli kakkutikkarit:

Suklaakakku:
- 225g suolatonta voita

- 2,6dl sokeria
- 4 munaa
- 2,7dl vehnäjauhoja
- 3tl leivinjauhetta
- 50g kaakaojauhetta


Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Sekoita voi ja sokeri keskenään, kunnes seos on kevyttä ja ilmavaa.
Lisää munat yksitellen vatkaten ne seokseen.
Lisää jauhot pikkuhiljaa seokseen.
Kaada seos irtopohjavuokaan ja paista noin 25min.
Kokeile kakun kypsyys tikulla.
Anna jäähtyä ja irrota vuuasta.

Kakkutikkaripallojen kokoaminen:
Murenna suklaakakkupohja kulhoon ja sekoita joukkoon noin 75g tuorejuustoa ja 2,5dl tomusokeria.

Minä lisään tomusokerin aina pienissä erissä ja maistan aina välillä, ettei tulisi äklömakeaa.
Pyörittele taikinasta samankokoisia palloja.
Lisäksti tarvitset kakkutikkari tikkuja.

Kakkutikkareiden kuorruttaminen:
Kun kaikki pallot (tällä ohjeella niitä tulee noin 50-60kpl) sulata kuorrute mikrossa ohjeen mukaan. Minä olen käyttänyt Iloisesta keittiöistä ostettua cake melts-kuorrutetta. Kuorrute kannattaa sulattaa jossain kapeassa ja korkeareunaisessa astiassa, jotta tikkarit saa upotettua kuorrutteeseen. Kuorrute palaa helposti mikrossa jos sen antaa olla siellä liian kauan, ole siis tarkkana. :)

Kun kuorrute on täysin sulanutta, kasta tikun pää kuorrutteeseen ja työnnä se sitten pallon sisään, ei liikaa jottei pallo halkea.

Kun kaikki pallot ovat saaneet tikkunsa on aika alkaa kastamaan palloja kuorrutteessa. Eli tikun päästä vain kiinni ja pallo sulaan kuorrutteeseen. Halutessasi voit ripotella nompparelleja kuorrutteen päälle ennen kuin kuorrute kovettuu. 

Olen huomannut että kuorruttaminen onnistuu parhaiten kun kuorrute ei ole aivan tulikuumaa vaan on saanut hetken jäähtyä ja hieman jähmettyä, muuten kuorrutetta valuu liikaa pois pallon päältä ja koristeetkin valuvat pois. Mitään järkkyisoja nompparelleja ei kannata käyttää, sillä ne valuvat pois ja niiden painosta kuorrute alkaa halkeilla helposti.


Aseta jokainen kakkutikkari jähmettymään styroxlevyn päälle, niin tikut pystyvät parhaiten pystyssä.
Kun kuorrute on kovettunut, poista tikuista ylimääreinen valunut kuorrute ja kääri jokainen tikkari yksitellen sellofaaniin ja säilytä tikkarit jääkaapissa. Ilman sellofaania kuorrute saa kosteutta ollessaan jääkaapissa.


Tadaa, valmiit kakkutikkarit!
Nämä eivät ole ehkä maailman helpoimpia valmistaa, tai ainakin näihin menee aikaa, mutta minusta nämä ovat niin nättejä että niitä viitsii tehdä. :)



Tässä vielä kuvat muista leipomuksistani:


Marianne-kuppikakut mangokreemillä. :)

Rocky road, nopeaa, helppoa ja herkullista. 
Sitruunakakku.
Tämä ei sitten olisi millään halunnut irrota vuuasta ja osa jäikin vuokaan.
Mutta se leipomisessa onkin niin jännää, joskus onnistuu ja toisinaan ei.
Luulen että otin kakun himpun verran liian aikaisin uunista pois, mutta jospa ruma ulkomuoto ei pilaisi makuelämystä. :D




Tällaisia leipomuksia tällä kertaa :)

3 kommenttia: