sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Nimet

Jokin aina sitten monessa blogissa oli postauksia perheenjäsenten nimien historiasta. Nyt minäkin sitten tein omani.

Tässä meidän perheenjäsenten nimet ja niiden historiat/merkitykset.

Niina, Nina on ulkomaalaisperäinen naisen etunimi.

Nina on venäläinen hellittelymuoto Anninasta, joka taas tulee Annasta. Mahdollisesti sitä on käytetty myös useista feminiineistä sukunimistä, jotka päättyvät kirjaimiin -nina. Antoninakin on voinut joskus lyhentyä Ninaksi. Niña tarkoittaa myös espanjaksi pientä tyttöä.

Nimi voi myös pohjautua Niniven kaupungin kreikkalaiseen nimeen Ninos, assyrian Ninua, Nina. Babylonialaisten hedelmällisyyden jumalattaren nimi oli myös johdettu Ninivestä.

Läntisessä kristikunnassa Niinaa on pidetty Antonia- ja Christiane -nimisten pyhimysten nimien lyhentymänä. Itäinen perinne tuntee Christiana Gruusialaisen, jota on sanottu "Gruusian valistajattareksi" 300-luvun alussa. Tarina kertoo, että hän oli Jerusalemin patriarkan veljentytär, joka joutui pakenemaan Armeniaan kautta Gruusiaan, missä hän valisti kansaa.

Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomessa on vuoden 2009 loppuun mennessä 13 350 naista on saanut nimekseen Niina ja 17 772 Nina.
Teppo on suomalainen miehen etunimi.

Teppo on suomalainen muunnos alkuaan kreikkalaisesta nimestä Stefanos, joka merkitsee 'seppelöityä', 'kruunattua'. Joissakin tapauksissa nimen lähtökohtana on ollut kreikan Teofilus ('Jumalan ystävä') tai Teodor ('Jumalan lahja').

Nimi on päässyt puolipakanallisten hevosmiesten jumalien joukkoon; Matka-Teppoa rukoiltiin tien neuvomisessa. Etunimenä Teppoa alettiin käyttää 1800-luvulla ja sen suosio oli suurin 1960-1980-luvuilla. Suomen almanakassa nimi on ollut vuodesta 1950 lähtien.

Vuoden 2014 tammikuun loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan 3 911 miestä on saanut nimekseen Teppo.
Vilma ja Wilma ovat naisten etunimiä. Vilma on muunnettu nimestä Vilhelmiina. Nimi tarkoittaa historiallisesti tahtoa ja kypärää.

Suomessa Vilman nimipäivä on 26. toukokuuta. Vuoden 2009 loppuun mennessä nimi on annettu 7 798 henkilölle. Lisäksi muodossa Wilma nimi on annettu 1 616 henkilölle.Senni on suomalainen naisen etunimi.

Senni on karjalainen muunnos kreikkalaisestä nimestä Eugenia, jonka merkitys on 'korkeasukuinen'. Toisinaan nimeä on käytetty Ksenian muunnoksena eli Senjan rinnakkaisnimenä. Virossa Senni voi olla myös Jennyn muunnos.

Suomen almanakassa Senni on ollut vuodesta 1950 ja 1900-luvun lopulla nimi koki uuden nousun, kun vanhat nimet tulivat muotiin.

Vuoden 2009 loppuun mennessä Väestörekisterikeskuksen mukaan Senni-nimen on saanut 2 033 naista ja ainakin yksi mies.

Näitä nimien historioita kun kirjoitteli, niin tuli mieleen millä nimillä meidän Senniä on kutsuttu ja kerronpa sen nyt teillekin.
Kun tulin raskaaksi, kutsuttiin vauvaa masuasukiksi (niin kuin monia vauvoja varmasti kutsutaan).
Päätimme ettemme keksimällä keksi vauvalle odotusajan nimeä, vaan se saa muodostua itsekseen.
Kun kävimme ensimmäistä kertaa neuvolassa kuuntelemassa vauvan sydänääniä ja katsomassa pikkuisesta ultrakuvaa, muodostui vauvalle nimi. Tässä vaiheessa vauva oli vielä iihan pieni, eikä muistuttanut edes vielä ihmistä. Neuvolasta lähdettyämme katselin ultrakuvaa ja tokaisin Tepolle, etä vauvahan on vielä ihan pieni möykky. Teppo sanoi ettei vauvaa saa sanoa möykyksi, mutta olikin sitten sitä mieltä, että vauvaa kutsuttaisiin sitten Möykyksi. Olin ensin tätä "nimeä" vastaan, mutta pian se alkoi minustakin kuulostaa ihan hyvältä. :D
Vauvaa kutsuttiin siis Möykyksi siihen asti kunnes pikkuinen sai ristiäisissä oikean nimen.
Sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on meidänkin neidillä ollut. Möykky on ollut se kaikista käytetyin, ennen oikeaa nimeä, mutta muitakin nimiä on ollut. Odotusaikana vauvaa kutsuttiin myös Lyyli-Armakseksi, koska Teppo oli nähnyt unta että vauvaa kutsuttiin sillä nimellä.
0-2kk ikäisenä neitiä kutsuttiin myös Kitiksi ja Marinaksi/ Kiti-Marinaksi. Syynä nimiin oli se, että tempperamenttinen ja vatsakipuinen tyttömme kitisi ja marisi kovasti.

Nykyään tyttöä kutsutaan ihan omalla oikealla nimellään. Toki hellittelyniminä on mm. kulta, mussukka, rakas, muru, mussukanmössykkä, sennuska yms. :)Juuri nimensä saanut Senni, isosiskonsa Vilman sylissä. <3Millä nimillä teidän lapsukaisia on kutsuttu ennen sitä oikeaa nimeä?

2 kommenttia:

  1. Olipa hauska lukea nimien historiasta. Tuo matka-teppo jostain syystä huvitti mua aika paljon. :D

    VastaaPoista