perjantai 25. huhtikuuta 2014

Uusi haaste: 7 päivän ruokahaaste!

Pidän ruuanlaitosta, niinpä uudet reseptit ovat aina tervetulleita.
Päätinkin laittaa uuden haasteen pystyyn, nimeltä 7 päivän ruokahaaste!
Haasteen tarkoituksena on esitellä ne lämpimät ruuat joita on tullut viikon aikana syötyä, olivat ne sitten itsetehtyjä tai jonkun muun valmistamia. Jos samaa ruokaa syödään useampana päivä ei sitä tarvitse esitellä kuin kerran. Kustakin ruuasta tulisi laittaa valmistusohje ja kuva valmiista ateriasta. Yksi postaus riittää, johon on koottu kaikki ateriat. Haasteen voi aloittaa mikä viikonpäivä tahansa, kunhan haastepäiviä kertyy 7 (peräkkäisiä päiviä). Kun oman haasteen on saanut tehtyä, voi haasteen antaa eteenpäin kolmelle uudelle henkilölle. :)



Tässä meidän ruuat seitsemältä päivältä:

Päivä 1:

Päiväruuaksi oli jauhelihawokkia. Se oli semmoinen pikaruoka kun piti tehdä äkkiä jotain syötävää. Jääkaapista löytyi jauhelihaa ja pakkasesta wokkivihanneksia.
Ruskistin sipulia ja jauhelihaa ja maustoin sen suolalla, valkosipulijauheella, currylla, paprikamausteella ja mustapippurilla. Tämän jälkeen oli wokkivihannesten vuoro, lisäsin myös paprikaa sekaan. Vihannekset maustoin aromisuolalla, currylla ja paprikamausteella. Sitten vain kaikki sekaisin ja ruoka oli valmista. Nopeaa, helppoa ja hyvää!


Jauhelihawokki.


Senni ruuaksi olin tehnyt seuraavanlaisia aineksia sisältävän soseen; Bataatti, jauheliha, paprika ja tomaatti. Mausteiksi laitoin ripauksen mustapippuria, currya ja paprikamaustetta.
Sennin ruuat teen pääsääntöisesti niin, että laitan kaikki ainekset kattilaan, keitän ne ja sitten vain soseutan ne.
Sormiruokana Sennillä oli täysjyväpastaa ja miniluumutomaatteja.

Sennin sose.

Sormiruoka :)


Illan ruuaksi oli siskonmakkara-sipulikastiketta ja ruis pastaa. Ohjeen katsoin eräästä ilmaismainoksesta (k-kaupan), mutta muokkasin siitä mieleiseni. Harvoin teen ihan ohjeen mukaan.

Kastikkeen tein näin:
Puristin siskonmakkaroista (500g) pieniä nokareita pannulle ja ruskistin ne. Sitten siirsin makkarat lautaselle ja kuullotin sipulia ja paprikaa hetken pannulla ja ripottelin pinnalle 2rkl vehnäjauhoja. Siirsin pannun pois liedeltä ja lisäsin 4dl vettä. Pannu takaisin liedelle ja kiehautus. Lisäsin makkarat, 1/2rkl sinappia, 1/2rkl tomaattipyrettä ja ripauksen mustapippuria kastikkeeseen. Haudutin kastiketta noin 5 minuuttia ja lisäsin vielä tuoretta basilikaa silputtuna.
Kastikkeen kanssa oli ruis pastaa ja salaattia. Salaattiin laitoin jäävuorisalaattia, kurkkua, miniluumutomaatteja ja tummia viinirypäleitä.

Siskonmakkara-sipulikastike, ruis pastaa ja salaattia.

Sennille tein kinkkusosetta. Soseeseen tuli porsaan kinkkusuikaleita, paprikaa, kokojyvänuudelia, porkkanaa, sipulia ja tuoretta basilikaa. Sormiruokana ruis pastaa ja porkkanaraastetta.

Sennin kinkkusose.

Sormiruokaa.




Päivä 2:

Aamupäivällä Senni sai samaa ruokaa kuin edellisenä iltanakin eli kinkkusosetta, sormiruuatkin olivat samoja.

Normaalisti meillä ei syödä eineksiä, mutta nyt Teppo oli ostanut Atrian broilerpastagratiinin (oli kuulema pakko testata :D). Siihen piti vain lisätä vesi ja kerma ja sitten laittaa uuniin. Oli se ihan hyvää, valmisruuaksi. Lisukkeina oli herne-maissi-paprikaa ja raejuustoa.

Broilerpastagratiinia lisukkeilla.

Iltaruuaksi ei ehditty kotiin (oltiin Mummun kanssa otoksilla). Syötiin mummulassa sitä mitä löytyi. Minä sain lämpimän sämpylän, jonka välissä oli kanapuikkoja, juustoa ja salaattia.
Senni sai purkkiruuaksi spagettia ja jauhelihaa. Somiruuaksi kurkkua ja tomaattia.

Sämpyläni.

Kiva että näissäkin on täysjyvä vaihtoehtoja :)

Sormiruokaa.




Päivä 3:

Tänään oli uimala-aamu ja silloin Senni saa ruokansa jo uimalalla. Uimalaan on näppärintä ottaa mukaan purkkiruoka ja tälläkertaa se oli tomaatti-pasta-mozzarellaa ja sormiruuaksi oli tomaattia, kurkkua, tummia viinirypäleitä ja ruis pastaa.

Sennin ruoka.


Minä söin kotiin päästyäni siskonmakkarakastiketta. Teppo meni suoraan uimalasta töihin, toivottavasti muisti syödä siellä jotain.

Iltaruuaksi tein katkarapu-perunapiirakkaa (pellillisen), ohjeen otin jostain ikivanhasta s-ryhmän yhteishyvän ruokamaailma-lehdestä. Tein muuten ohjeen mukaan, paitsi korvasin vehnäjauhopohjan pakastealtaasta löytyvään ruistaikinapohjaan.
Täyte oli seuraanvanlainen:
Sulatin noin 360g katkarapuja. Pehmensin pannulla hieman purjosuikaleita sekä pakaste peruna-sipulisejoitusta 500g. Kun nämä olivat jäähtyneet levitin ne katkarapujen kanssa piiraspohjalle. Päälle tuli seuraavanlainen seos: tilliä, 250g maustettua ranskankeraa (esim. sipuli), 2dl ruokakermaa, 4 kananmunaa, 1tl suolaa ja ripaus valkopippuria.
Piirakkaa paistoin 200-asteisen uunin keskitasolla 35minuuttia.

Katkarapu-perunapiirakka.


Sennille tein lohisosetta. Soseeseen tuli, bataattia, sipulia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, lohta, parsakaalta ja kukkakaalta. Sormiruuaksi keittelin porkkanaa, parsakaalta ja kukkakaalta.

Sennin lohisose.

Sormiruoka.


Päivä 4:

Aamupäivällä minä söin katkarapu-perunapiirakkaa ja salaattia. Senni sai seitisosetta  (olin unohtanut lohisoseen yöksi pöydälle ja jouduin siksi tekemään uuden soseen). Seitisoseessa on muuten samat ainekset kuin lohisoseessa, mutta lohen tilalla seitiä.

Seitisose

Illalla menimme vanhempieni luokse yöksi ja söimme äitini tekemää makaronilaatikkoa ja Senni sai minun tekemääni seitisosetta.

Makaronilaatikkoa




Päivä 5:

Olimme edelleenkin vanhempieni luona ja söimme makaronilaatikkoa ja Senni seitisosetta.


Päivä 6:

Olimme vieläkin vanhempieni luona ja saimme hyvää karitsaa, joka oli valmistettu grillikodassa. Lisäksi oli perunoita, porkkanoita ja salaattia.

Näihin äitini tekemiin ruokiin minulla ei nyt ole ohjeita. Toki voin kirjoitella makaronilaatikon ohjeen jos joku sen haluaa. Karitsa on valmistettu todennäköisesti niin, että se on ensin ruskistettu ja sen jälkeen lisätty vettä ja mausteita ja annettu hautua mureaksi pitkään.
Vauvatkin saivat karitsaa. Tein heille seuraavanlaisen soseen: karitsaa, perunaa, porkkanaa ja pakastejuureksia. Ensin keittelin lihan ja sitten lisäsin muut ainekset. Hyvin kelpasi pikkuisille.


Karitsaa, perunoita, porkkanoita ja salaattia.
Salaatissa oli ainakin salaattia, kurkkua, tomaattia ja säilykepersikkaa.



Lammassosetta ja kaurapastaa.
Senni sai myös tomaattia, mutta se nyt puuttuu kuvasta.

Illalla palasimme kotiin ja tein bataatti-currykeittoa ja sämpylöitä, Senni sai pakasteesta tekemääni kinkkusosetta.

Bataatti-currykeiton tein näin (muunneltu ohje yhteishyvän ruokalehdestä):
Kuorin ja kuution yhden keskikoisen bataatin. Silppusin yhden purjon valkoisen osan. Kuumensin kattilassa bataattia, purjoa ja currya (1 1/2tl) tilkassa öljyä. Lisäsin 6dl vettä ja yhden kanaliemikuution ja haudutin kannen alla noin 15min. Sitten lisäsin tuoretta basilikaa keittoon ja soseutin ainekset ja lisäsin 2dl ruokakermaa ja keihautin keiton vielä. Valmista!

Tällaiset kaura-omenasämpylät tein (muunneltu ohje valoin kotiruokaa-lehdestä):

Lämmitin 2dl vettä. Veteen sekoitin 200g kermaviiliä, 5dl kaurapuuroa, 2dl omena&mustaherukkasosetta, 1 1/2tl suolaa, 2rkl sokeria ja 1/2dl juoksevaa margariinia. Sitten lisäsin 13dl täysjyväsämpyläjauhoja, joihin olin sekoittanut 1/2pussia kuivahiivaa.
Kohotin taikinan.
Minun piti pyöritellä sämpylöistä niitä tavallisia pallukoita, mutta Senni oli liian innokas leipomaan joten levitin vain koko taikinan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paistoin taikinaa uunin keskitasossa 225 asteessa noin 20min.
Ensimmäistä kertaa tein tällaisia sämpylöitä ja aion kyllä tehdä uudestaankin, olivat meinaan tosi hyviä!

Bataatti-currykeittoa ja sämpylää.

Päivä 7:

Aamupäivällä oli eilistä bataatti-currykeittoa ja sämpylää.

Sennille tein kana-couscoussosetta. Soseeseen tuli kanaa, bataattia, tomaattia, couscousia ja tuoretta basilikaa.

Illaksi tein meetvursti-omenapannarirullan. Se on resepti jonka olen kirjoitellut reseptikirjaani jo vuosia sitten, en enää muista mistä sen olen löytänyt, mutta tämäkin on muokattu versio. :D
Rulla tehdään näin:

Pannari:
Sekoita keskenään 4 kananmunaa, 5dl maitoa, 3dl vehnäjauhoja, 1dl ohrajauhoja (minä käytin nyt ruisjauhoja kun ohrajauhoja ei ollutkaan) ja 1tl suolaa.
Annoin taikinan turvota sen ajan, että uuni lämpeni 225 asteeseen. Sitten taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja uuniin noin 25minuutiksi.
Hieman jäähtyneelle pohjalle levitin 200g ruohosipulituorejuustoa ja kuutioitua omenaa 1kpl, paprikaa 1kpl ja meetvurstia 150g. Sitten vain koko komeus rullalle.

Pannarin kaveriksi tein salaattia:
Jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia, päärynää, salaattijuustoa, tummia viinirypäleitä, cashewpähkinöitä ja herneenversoja. Liäksi hieman valkosipulisalaattikastiketta.

Meetvursti-omenapannarirulla.

Salaattia.



Siinä meidän ruuat seitsemältä peräkkäiseltä päivältä. :)
Nyt haluaisin kuulla, mitä muiden kotona syödään. Olisi kiva löytää uusia ruokia omaan arkeen.


Haastan seuraavat blogit:

Danin elämää 

Äiti ja melukylän lapset

Lilies and Ginger


Toki muutkin saavat  napata tämän haasteen itselleen :)

6 kommenttia:

  1. Ompas tässä haastetta :) kiitos. Koitan tämän toteuttaa jossain vaiheessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oleppas hyvä! Siksi ajattelin että yksi postaus riittää, ei tarvitse olla jokapäivä kirjottelemassa. :-)

      Poista
  2. Kuulostaa kivalta haasteelta! Voisin napata tän ja tehdä kun kiireet hellittää :)

    VastaaPoista
  3. Sain tästä tosi hyviä vinkkejä arkiruokiin, kiitos vaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos näistä on hyötyä. Kaikki ruuat mitä tein on helppo ja nopea valmistaa. :-)

      Poista